КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Ключовото качество на успешния предприемач

Препоръчано
От: Слави Славов | Дата: 10 Май 2014

Ключовото качество на успешния предприемач

Когато става въпрос за това какви лични качества трябва да притежава човекът, който ще стартира и управлява собствен бизнес никой до сега не е успял да обясни просто и ясно.

 

Разпъват се едни сложни теории и истории за успешните предприемачи, психологически изследвания, анализи и не знам още какви сложни за обяснение приказки. Има стотици организации, които подпомагат, обединяват бъдещи собственици на бизнес, хиляди семинари по въпроса и до момента не съм чул нещо логично, просто и ясно за всеки.

 

Въпросът е много важен и за всеки, който има намерение и размисли за собствен бизнес. Всеки си задава въпроса какви качества трябва да притежава, за да има успешен бизнес.
Ще ви разкажа моята максимално опростена логика на мислене по въпроса.

 

В предишната ми статия по въпроса (Как да стартираме собствен бизнес) писах, че най-добрия начин да стартирате собствен бизнес e просто да започнете от някъде. Сега ще се спра на най-тънката част от точно този момент, когато желанието на човека за собствен бизнес преминава от състояние на желание към състояние на действие.

 

Сигурно много от Вас ще се учудят, но действието, което е необходимо за преминаване от едното състояние към другото е само 1 и то е решението на човека да премине от размисли към действие.

 

Да, звучи все още неясно, затова ще конкретизирам още.

За да вземе човека решение за преминаване към състояние на действие той трябва да притежава едно единствено качество. Сигурно си мислете, че това качество е решителност? Ама не Това качество се казва Отговорност! Отговорните хора са решителни и могат да вземат това решение.

 

Сега ще задълбоча още повече за Отговорността. Веднага усещам въпросите Ви за това как се става отговорен. Имам отговор и на този въпрос и той е много лесен. За да притежаваш качеството отговорност трябва да притежаваш качеството Зрялост. Зрелостта прави човека отговорен и решителен и колкото е по-зрял човек, толкова по-лесно ще премине към състояние на действие!

 

Ще Ви разкажа всичко и ще задълбая още повече. Няма да спра доката всичко не Ви се изяси.

 

Разбира се следващия логичен въпрос е как човек става зрял? На този въпрос психолозите ще Ви разкажат 1001 теории и истории, но аз ще Ви кажа, че за да притежавате качеството Зрялост Ви трябва едно единствено качество и то е Самостоятелност. А това качество се изгражда от раждането и до голяма степен зависи от възпитанието ни и по-точно от родителите и средата, в която живеете.

 

Извода за мен е, че ако средата, в която сте родени и сте живели до пълнолетие не Ви е принудила да бъдете съмостоятелен шансовете Ви да притежавате качеството решителност, за да преминете от размисли към действие клони към 0! В горното изречение писах „Принудила”, а не Вие да сте го избрали, защото никой няма да приеме по желание да бъде самостоятелен, защото това е по-трудният избор. Човек винаги действа на принципа на най-малкото съпротивление.

 

Не знам дали трябва да обяснявам и какво означава самостоятелност.

 

Сигурно всеки ще си го интерпретира от своя гледна точка. Но все пак да „хвърля” две приказки и по тази тема. Според мен факторите, които влияят върху това да НЕ изградите качеството САМОСТОЯТЕЛНОСТ МОГАТ ДА БЪДАТ:

  • Че сте едно дете в семейството

  • Че родителите Ви също са едно дете в семейството
  • На 25 години все още живеете при родителите си
  • Като малък винаги сте ходили на почивки с родителите си
  • Родителите Ви прекалено Ви обгрижват и не Ви оставят „сами да се оправяте”
  • Родителите Ви смятат, че има време да работите като порастнете и затова до последно Ви издържат финансово
  • Учите Више образование без да работите
  • Преди да завършите средно образование не сте работили
  • До 5 годишна възраст майка Ви е миела зъбите Ви
  • Купували са Ви всичко, което искате и ако не Ви го купят правите проблем
  • Никога не сте се биели в детската градина или училище
  • Били сте много „послушно”, „добричко” дете
  • До 5 годишна не сте се хранели самостоятелно и Ви мият дупето
  • Родителите Ви пишат домашните
  • Родителите Ви будят за училище
  • Никога не сте готвили преди да се ожените, омъжите или да живеете самостоятелно
  • Почти не сте спортували физически спортове и не сте ходили на състезания
Мога да продължавам още много така, но е важно да схванете логиката и съм сигурен, че ще се сетите за още 100 примера.
И така нека да направим няколко извода:
  1. Ключовото качество, което успешния предприемач трябва да притежава е САМОСТОЯТЕЛНОСТ, то ни прави ЗРЕЛИ, ОТГОВОРНИ и РЕШИТЕЛНИ и лесно преминаваме от състояние на размисли за собствен бизнес към състояние на ДЕЙСТВИЕ.
  2. Изграждането на ключовото качество САМОСТОЯТЕЛНОСТ не е въпрос на личен избор, а на натиска на средата, в която живеем.
  3. Все пак смятам, че освен средата в която живеете голямо влияние могат да окажат и родителите. И затова на бъдещите родители и особено на майките силно препоръчвам да обърнат сериозно внимание на това как възпитават децата си в Самостоятелност още от раждането, защото от това зависи как ще се развие живота на децата Ви. Колко зрели, отговорни и решителни ще станат зависи от Вас.

 

Слави Славов
Управител
Diteramb Consult Ltd.

Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022