КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Ние всички трябва да вземаме трудни решения

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 03 Ноември 2014

Ние всички трябва да вземаме трудни решения New article

За някой хора вземането на решение е болезнен процес. Колко пъти сте губили време върху решение, което така и не сте направили? А колко пъти сте мислили над всевъзможни варианти на решение което вече сте взели? Предлагаме Ви няколко прости инструмента, с които да улесните процеса на вземане на решения.

 

1. Определете какъв тип сте:

  • Смятате ли, че пренебрегвате факти и правите прибързани заключения?
  • Смятате ли, че винаги не Ви достига информация?
  • Смятате ли, че винаги отлагате вземането на трудни решения?
  • Разсъждавате ли логично?
  • Смятате ли, че разчитате често на интуицията си?
  • Смятате ли, че често вземате прибързани решения?
  • Смятате ли, че ще Ви тежат решения, които могат да променят живота Ви?

 

Отговора на тези въпроси, ще Ви помогне да определите вашия стил на вземане на решения, да откриете силните и слабите си места, и да работите върху тяхното развитие.

 

2. Бъдете предпазливи при събиране на информацията

Много често ние търсим информация, която да подкрепи сегашната ни позиция, а не информация, която да ни се противопостави. Много по-голяма тежест има информация, която е нова за нас, отколкото информация, която сме получили в миналото. Например: Ако при нас работи служител от три години и неговите продажби нарастват непрекъснато, но в последните три месеца, няма нито една продажба, то ние ще видим неговия неуспех, а не постиженията в последните три години.

 

3. Вземайте решенията едно по едно

Прекалено често хората правят грешката да вземат много решения на куп, в един момент. Вместо това ние трябва да се научим да вземаме едно единствено решение за даден проблем, а след това да позволим на резултата от това решение да влезе в сила. След това ние трябва да направим ново решение въз основа на този резултат и така нататък...Не всички трудни решения са отрицателни, някой са положителни, дори забавни. Когато се научим да изчакваме резултата от първоначално взетото решение, ще увеличим шансовете си за последователно вземане на правилни решения.

 

Много от нас са срещали хора, които по природа са силно интуитивни и тези хора винаги притежават най-добрите идеи и вземат решения с лекота. А от другата страна Вие трябва да разчитате на вашата логика, аналитични способности и събиране на информация, за да се чувствате сигурни и комфортно от взетото решение. Ето няколко начина, с които да бъдете малко по-сигурни в своите решения:

 

  • Съберете повече информация от различни източници – особено в области, в които не сте добре запознати. Внимавайте със селективната информация. Вземете информация от тези, които са най-близо до проблема или най-добре запознати със ситуацията. Не забравяйте да включите и фактора на собствените си информационни пристрастия.

 

  • Дайте си време за размисъл – много често когато сме в група и се спусне някаква идея, ние я грабваме и действаме инстинктивно, без да обмислим ситуацията и вземаме прибързани решения.

 

  • Научете разликата между мисленето с ляво и дясно полукълбо на мозъка – Лявата част на вашия мозък е логически ориентиран, а дясната страна взема решение на база интуиция и креативност. Когато хората ви казват, че това е правилно или неправилно решение за тях, съзнателно или не те оставят тяхната дясна половина на мозъка да вземе това решение. Какво се случва, когато хората работят в група – всички започват да мислят със своята лява половина. Хората преминават през таблици, анализи и автоматично превключват на аналитично мислене, т.е с лявата половина на мозъка, а когато лявата половина работи, то дясната няма никакъв шанс да излезе на повърхността, създава се стрес и двете полукълба на мозъка нямат шанс за синхронизация.

 

  • „Проблясък“ или вашия „Ах-ха“ момент – забелязали ли сте, че когато спрете да работите върху нещо и се върнете към него по-късно, изведнъж всичко ви става кристално ясно. Един от начините да помогнете на този момент е да промените вашата физическа настройка. За някой това е малко упражнения, разходка, шофиране, понякога дори само да затворите очи и да поемете дълбоко въздух действа да превключите от ляво мозъчно кълбо към дясно креативно и интуитивно мислене. Това ще промени психическото ви състояние веднага, като помогне на левия мозък да се упокои и позволи на десния мозък да доминира.

 

  • Проверете първоначалното си решение – ако имате възможност оставете вашето решение да отлежи едно денонощие или няколко дни. След това проверете дали са настъпили някой промени във взетото решение, ако то не е променило първоначалния си облик, значи това е правилното решение. 
← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022