КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

8 начина да получите най-доброто от наемане на стажанти

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 30 Октомври 2014

8 начина да получите най-доброто от наемане на стажанти New article

Търсите да наемете стажанти, но не сте сигурни как да извлечете максимума от тях? 

Тук са осем проверени начина да получите най-доброто от назначаването на стажанти.

 

За младите хора стажът е една невероятна възможност да получат богат опит от реалния бизнес свят, да разширят своето портфолио, да създадат контакти, които могат да продължат за цял живот.

 

Не подценявайте това, което младите хора могат да допринесат за Вашата фирма. Техните умове са необременени и раждат нови идеи и умения, които бързо могат да се прехвърлят върху хората с по-богат опит във фирмата и да се създаде уникално сътрудничество.

 

Така, че ако мислите да наемете стажант, ето няколко съвета, които ще Ви бъдат от полза:

 

1. Определете ясно ролята на стажанта

Уверете се, че ясно сте определили отговорностите и работното време, за да знаят какво да очакват. Опитайте се да създадете разнообразие в  задълженията на стажанта освен с рутинни задачи, но и с отговорност към по-вълнуващи проекти. В крайна сметка намирането на качествен персонал е сложна задача, така че по-добре заинтригувайте стажантите във вашата сфера на дейност с положителен стаж и опит.

 

2. Въвеждаща среща

Прекарайте време със стажанта и го запознайте подробно с вашата сфера на дейност. Колкото по запознат и надъхан е човека отсреща, толкова по нетърпелив ще бъде да започне. Ако те са специалисти в специфична област, то те ще са изпълнени със страст и това ще допринесе за успеха на бъдещета им работа при Вас.

 

3. Ориентация

Представете стажанта на вашия екип, разкажете им на кратко, каква роля ще заема и какви задачи ще изпълнява. Разкажете на стажанта какво е разрешено и кое не е, запомнете, че повечето стажанти никога не са попадали във офис среда и това е изцяло нов свят за тях. Учудващо, но много стажанти не могат да се справят в началото дори със съставянето на списък със задачи, Помогнете им, като им обясните спокойно.

 

4. Назначете им ментор

От изключителна важност е да следите дейността на Вашия стажант от близо. Вие се нуждаете от човек, който да е близо до него и да държи нещата под контрол, като Ви докладва веднъж седмично или всеки ден. Това е фантастична възможност и за двете страни, от една страна вашия ментор ще развие качествата си на лидер, от другата страна стажанта ще натрупа опит и професионализъм, а заедно - едно страхотно сътрудничество със създаване на нови идеи и възможности.

 

5. Въпроси

Насърчавайте задаването на въпроси и информирайте детайлно своя стажант, колкото по-добре е запознат със своята дейност, толкова по бързо ще намери начин да Ви се отплати в дългосрочен план.

 

6. Продължителност на стажуването

Всеки стаж, който трае по-малко от месец е загуба на време. Това означава, че вместо времето да се превърне в ресурс и да може да се разчита на стажанта, то той ще се лута в случайни задачи. Ще се губи време повече в обучение, отколкото на вършене и правене на нещо конкретно. Когато стажът надвиши един месец, трябва да се помисли за подходяща заплата.

 

7. Заплащане

Освен ако не сте неправителствена организация на доброволни начала, то Вие трябва да предложите подобаваща заплата на вашия стажант, във вашия сектор на развитие.

 

8. Обратна връзка

Ако не сте в състояние да предложите работа на стажанта след изминалия уговорен срок, помогнете му да премине на следващия етап с адекватна обратна връзка от ваша страна. Кажете му в какво е добър и какви умения трябва да придобие за следващата крачка в тази област. Не забравяйте да попитате стажантите и за тяхната обратна връзка, спрямо Вас като работодател. Техните коментари ще ви помогнат да подобрите вашия принос за стажантските програми.

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022