КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Десетте акции на 2009 г.

От: Diteramb Consult | Дата: 09 Май 2014

Десетте акции на 2009 г.

 

Кои ще са най-атрактивните компании според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара... - Източник: capital.bg

 Общото между времето и финансовите пазари е, че ако се предовериш на прогнозите, обикновено си патиш. И ако в първия случай рискуваш да се прибереш подгизнал и с лека настинка, във втория можеш да изгубиш много пари. В това през миналата година се убедиха и инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ). Въпреки всеобщите очаквания за ръст от поне 20% основният индекс SOFIX се раздели с почти 80% от стойността си,пазарната капитализация се стопи наполовина, а от десетките заявени намерения за първоначални публични предлагания (IPO) се състояха едва няколко. И то при почти нулев интерес.

Уорън Бъфет, един от най-известните и опитни инвеститори в света, казва, че прогнозите за акциите служат единствено гадателите да изглеждат по-професионално. За всички, които не разполагат с неговия нюх (и милиарди), обаче е ценно да знаят какви са настроенията на пазара, дори и да не се водят на 100% от тях. Затова и в "Капитал" за четвърта поредна година попитахме брокери, анализатори и портфолио мениджъри от най-големите инвестиционни посредници, взаимни и пенсионни фондове в България кои ще са най-привлекателните инвестиции през тази година и защо. През миналата година техният оптимизъм се оказа доста пресилен и едва няколко анализатора се осмелиха да предвидят лек спад. Тази година мненията на експертите вече са доста по-разнопосочни и предпазливи, но очакванията отново са за добра година.

Когато обобщихме получените отговори, се оказа, че колкото и различни да бяха те, всички започваха с едно и също - чака ни

Труден старт

Бурята, разразила се на капиталовите пазари, не пощади и България, а ефектът от нея според най-оптимистичните прогнози ще трае поне до пролетта. Това значи, че устойчив ръст на индексите и активизиране на търговията на Българската фондова борса (БФБ) ще се наблюдава най-рано през април-май. "Първото тримесечие на годината неминуемо ще е и най-трудното за икономиката, така че резултатите на публичните дружества също така ще бъдат отчайващи", смята Минчо Минчев, главен дилър на Инвестбанк.

На сходно мнение е и Красимир Атанасов, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт". "Отражението на кризата на борсата вече е такова, че предвижда едва ли не депресия в икономиката - сценарий, твърде далеч от реалността", смята той. "Това обаче не е гаранция срещу по-ниски нива на индексите, които (ако изобщо бъдат постигнати) ще са в първото полугодие", допълни още Атанасов.

По-умерените участници на пазара се готвят за трудни времена поне още половин година, а притесненията им се основават най-вече на сектори с неясно бъдеще. "Очакват ни доста тежки 6 до 9 месеца, в които ще витае несигурност относно развитието на световната икономика, както и влошаване на макрообстановка в страната", каза Божидар Божков, мениджър институционални продажби на Уникредит Булбанк. "Строителният сектор, който беше един от основните двигатели на постигнатите високи темпове на растеж, ще е секторът, който най-много ще пострада, както и хората, заети в него", смята още Божков.

Игра на доверие

Основна роля в поведението на пазара ще имат не само макроикономическите данни на водещите икономики и признаците, които те дават за излизане от тежкото им положение. През миналата година фондовите пазари се разделиха с най-ценното нещо, което притежаваха - инвеститорското доверие. Именно то стоеше в основите на целия пазар, а възвръщането му у инвеститорите (най-вече у институционалните) се очертава като главната задача пред всички институции на пазара.

Първите опити това да стане ще са предимно чрез търговия с акции на по-стабилни и с добро корпоративно управление компании. Тези дружества присъстваха и в миналогодишната класация. По всеобщо мнение голяма част от най-перспективните акции са силно подценени и в момента се търгуват на много изгодни цени и примамливи пазарни показатели.

Другият ключов фактор тази година ще е секторът, в който оперира фирмата. Има отрасли, които са известни като антициклични, и се счита, че върху тях кризата не се отразява с такава сила. За някои, фармацията и производителите на стоки от първа необходимост, дори се твърди, че може да спечелят от цялата суматоха. Същото се отнася и за сектори, в които предстоят мащабни държавни инвестиции, като енергетиката и пътното строителство. Именно такива дружества се подвизават сред първите десет и са под лупата на инвеститорите.

До началото на миналата година препродажбите на контролни пакети от компаниите беше нещо съвсем нормално. През 2008 обаче такава активност почти липсваше. Затова и всеки слух за подобна сделка беше посрещан с отворени обятия, а традицията се очертава да се запази и през тази година. Анализаторите насочват своето внимание именно към дружества, за които се мълви, че могат да станат обект на продажба.

Щастлив край

Колкото и мрачни да звучат някои от прогнозите, почти няма такава, която да допуска понижение на водещите борсови индекси. "До известна степен негативните очаквания са вече калкулирани в цените на публичните компании. Това е основната причина следващата година да може да очакваме известно повишение спрямо настоящата година", смята Развигор Христов, портфолио мениджър на "КД секюритис". Това значи, че се очаква позитивно настроение най-късно към края на годината и ръст на индексите SOFIX и BG40 с по над 60% (виж таблицата).

* В анкетата участваха: "Бетакорп", "Бенчмарк асет мениджмънт", "Булброкърс", "Елана фонд мениджмънт", Инвестбанк, "Капман асет мениджмънт", "Карол капитал мениджмънт", "КД секюритис", Първа финансова брокерска къща, "Сомони асет мениджмънт", "Статус капитал", "Ти Би Ай асет мениджмънт", Уникредит Булбанк, "Юг маркет", "EFG Securities - България" и ING ПОД.




← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022