КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Финансирането – тайната на успеха на Google

От: Diteramb Consult | Дата: 09 Май 2014

Финансирането – тайната на успеха на Google

 
За развитието на идеята си Лари и Сергей решават да стартират компания, но закупуването на необходимия им хардуер и непосилната за тях двамата цена на трафика изразходван при индексирането на страниците ги карат да потърсят финансова помощ от вън... - Източник: baebs.info

На помощ се притича един техен преподавател от Станфордския университет. Дейвид Чапман им предлага да се срещнат с неговия приятел Анди Бехтолсхайм, компютърен специалист и инвеститор в редица успешни нови компании.

Бехтолсхайм е съосновател на Сън Майкросистемс и основател на друга технологична фирма, която по-късно продал на Сиско Системс, а по времето на срещата му с Лари Пейдж и Сергей Брин е бил вицепрезидент в Сиско. Той работи здраво , макар и да не се нуждае от парите, а заради страстта си към технологиите и защото обича да решава проблеми с новаторски системи.

Черитън възбужда любопитството му към проекта на Брин и Пейдж, като му казва, че студентите имат една “велика идея”: измислили са по-добър начин за по-бързото и по-качествено намиране на информация в Интернет. Бехтолсхайм, който по-това време използва АлтаВиста не е особено доволен от резултатите й се заинтересува и в един августовски ден през 1998 г. се среща с тях и провеждат разговор за идеята и до къде може да стигне този проект.

Пейдж уверено заявява, че може да свали и индексира целия Интернет и с голяма бързина да търси в него, като използват мрежа от евтини персонални компютри. Единствения проблем е, че нямат парите да закупят машините.

Бехтолсхайм има съмнения относно търговската приложимост на идеята. Търсачките като АлтаВиста са в период на загуба, а за обикновените потребители самите търсачки са масов продукт, който не притежава никакво трайно конкурентно предимство. Основния въпрос който го вълнува е: как тази идея ще печели пари. Интересуват го идеи, които разрешават реални проблеми, такива с потенциал за реална печалба с интелигентни способни и мотивирани основатели.

В хода на разговора с двамата студенти, Бехтолсхайм веднага разбира, че има насреща си интелигентни и мотивирани хора, макар да им липсват средства и опит. След направената демонстрация на възможностите на търсачката, той разбира и оценява научните постижения, които позволяват на “Гугъл” да дава по-добри резултати от търсенето на останалите конкуренти.

Той се възхищава и на факта, че вместо да харчат много пари за реклама или модерно оборудване, двамата искат да купят части за компютри, така че сами и евтино да си сглобят необходимото им оборудване. Освен това искат да създадат база данни, напълно достъпна за търсене, преди да говорят с рисковите инвеститори за евентуално финансиране.

Доволен от всичко видяно, той пита двамата основатели каква ще бъде печалбата от всичко това. Обсъждат варианти за създаване на база от потребители, които безплатно да търсят използвайки новата технология и на по-късен етап да въведат реклами. Лари Пейдж и Сергей Брин изпитват неприязън към рекламите и говорят с Бехтолсхайм за отдаване под лиценз на технологията на други търсачки.

Ангелът от силициевата долина харесва идеята им и решава да се включи, пишейки чек на името “Гугъл Инкоропрейтед” за $100.000,00 - сума която избира защото е “хубаво закръглено число”. Бехтолсхайм още не знаел, че компанията все още не е регистрирана и изписва чека на името на фирма, която все още не съществува. Чека остава на отговорно пазене в бюрото на Лари Пейдж, докато двамата със Сергей регистрират компанията “Google Inc.” и открият първата банкова сметка на компанията, където да депозират парите.

Финансовата подкрепа на инвеститор като Бехтолсхайм им дава увереността, от която се нуждаят, за да потърсят пари от семействата и приятелите си. За кратко време те набират сумата от $1.000.000,00, достатъчна, за да закупят необходимото оборудване, и да предприемат следващите стъпки по проекта си.

 

По-нататък историята продължава с възходи и падове и още две допълнителни финансирания от страна на рискови инвеститори преди компанията да придобие вида в който я познаваме днес. За да разберете как се е случило всичко това, моля посетете ни отново след две седмици. Ако статиите в този сайт са ви харесали, подкрепете ни като сложите линк към него на вашия сайт или разкажете за него на приятелите си. Благодаря Ви за вниманието!

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022