КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

25 Финансови съвета

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 26 Май 2014

25 Финансови съвета New article

1. Извлечете полза от опита на другите финансисти, разпитайте за отминалите финансови периоди и направете своите изводи за нещата, които са били полезни за тях и нещата, които не са им помогнали. Можете да приложите опита им, които е бил успешен и да избягвате клопките.

2. Определете финансовите граници които да наложите и изгответе своя бюджет.

3. Обединете бюджетните планове на всички отдели и изгладете различията. Също така прегледайте за грешки и липси, като например превишените разходи за офис-консумативи и доставки.
Разработете план за извънредните разходи при развитие на бизнеса. Задайте на себе си и на подчинените си въпроса:”Ако условията станат благосклонни, как ще се справим с неочаквания и внезапен растеж?”

4. Уверете се, че мениджърите представят предложенията за бюджета в писмен вид и включете тези предложения в информацията, която предоставят. Винаги ще има критика от тяхна страна към Вашите изчисления.

5. Работете с мениджърите за изграждане на план за развитие, който да бъде находчив и икономичен от финансова гледна точка.

6. Изработете стандартна форма, по която да се извършва финансовия план и да се  проследява финансовото представяне, така че да се набавя необходимата информация за взимане на подходящи решения от страна на мениджърите.

7. Ако част от мениджърите не са толкова напреднали в познанията си по финанси от други, забавете темпото на срещите за разглеждане на финансовото представяне и насърчавайте да се задават въпроси, дори и да са най-основни.

8. Предизвикайте различните отдели да изкажат предположенията и предложенията си за финансовото състояние на компанията. След това направете съвместни анализи над вероятността тези предположения да се окажат неправилни и влиянието върху състоянието на фирмата в такъв случай.

9. Направете графика по периоди за последните две или три години.

10. Разгледайте тенденциите, строежа, както и необичайните отклонения и преценете бъдещото развитие на приходите.

11. Трупайте съвети и полезни идеи за намаляване на разходите – всеки път щом прочетете или видите нещо, което може да е от полза за Вашия отдел, запазете го докато не стане необходимо.

12. Пропуснете тези доставки, които можете. Те лесно могат да бъдат поръчани и получени.

13. Инвестирайте в подобрения за намаляване на разходите, търсете начини да харчите пари за неща, които ще Ви спестят пари, като механизация на дейностите във фирмата или по-икономични, нови и бързи машини.

14. Използвайте отчета за промените в разходите, за да насочвате действията за контрол над разходите. 

15. Когато искате да намалите разходите – покажете го. Не завоалирайте намеренията си зад изрази като “подобряване на разходите”.

16. Избягвайте употребата на ненужен жаргон, когато изяснявате целите на бюджета на средните мениджъри.

17. ВИНАГИ имайте бюджетен план, дори когато бъдещето е твърде непредсказуемо.

18. Не бъркайте фирмените цели с това, което Вие лично бихте искали да постигнете.

19. Не изолирайте бюджета – по този начин няма да постигнете нищо.

20. Не подценявайте времето, което ще Ви е необходимо да съберете информацията, свързана с бюджетирането, да формулирате план и да съставите реални бюджетни инструменти.

21. Избягвайте изкушението да изразходвате всичко, което компетенциите и властта Ви позволяват – може и други отдели и мениджъри да имат достъп до същите средства.

22. Трябва да сте наясно, че технологичните промени влияят върху разходите на фирмата.

23. Ако нямате ориентир за годишното повишение, можете да направите прогнозите си като приемете, че ще е равно на средните разходи за персонала. 

24. Правете стриктни бележки за причините, които са Ви довели до определени цифри в бюджета или финансови решения, тъй като след определен период при провеждане на преглед на бюджета може да Ви атакуват, а Вие да не си спомните какво Ви е довело до тези цифри.

25. Не правете драстични промени и пълно намаляване на разходите при първата поправка ан бюджета – не забравяйте, че това сигурно няма да е последното свиване на бюджета от Вашия шеф.

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022