КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Психология на цветовете за Вашата маркетинг стратегия

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 08 Октомври 2014

Психология на цветовете за Вашата маркетинг стратегия New article

Психологията на цветовете е един от най-интересните аспекти в маркетинга, щом се отнася до убеждаване. 

Всяка една компания трябва много внимателно да направи своя избор на цветове, които да представляват марката. Стратегическото използване на цветовете може да влияе на клиента при вземане на решения, тъй като цвета действа на психологическо ниво и при всеки клиент е индивидуално, в предвид различните преживявания и моментни чувства. По-големите компании имат възможност да инвестират в брандинг изследвания, особено за цвят - да се насочват към определени пазари и да придобият представа как техния продукт влияе на потребителите, но в тази статия, ние ще разгледаме влиянието на цвета от гледна точка на блогър или собственик на малък бизнес. 

 

За малките предприятия и независими блогъри, избора на цвят може да бъде повлиян и от лични предпочитания или идея. Тук ще се спрем на кратко резюме на цветовете, обобщена информация за тези, които нямат време, но се интересуват от психологическото въздействие на различните комбинации. 

 

 

  • Бяло и сиво - Тази комбинация се свързва с чувства, носи спокойствие, баланс, чистота, безопасност. Неутрално сиво също символизира чувство на изтънченост, практичност, както и солидарност. Твърде много сиво обаче води до чувство на пустота и депресия. 

 

  • Жълто и оранжево - весели цветове, които насърчават оптимизъм и жизнерадост. Само Жълто предизвиква чувство на предпазливост и кара бебетата да плачат. Тези цветове са често използвани, за да се създаде чувство на тревожност, да накарат клиента да направи импулсивна стъпка. Ще забележите, че жълтото трудно може да се ползва за фон, не се чете, предизвиква стрес и натоварва очите. 

 

  • Червено - Създава усещане за неотложност, младост. Червеното се свързва с физическото стимулиране на тялото, повишаване на кръвното налягане, насърчаване на апетита. Веригите за бързо хранене използват щедри количества червено с надеждата, клиентите да купуват повече и да хапват по-бързо за по-кратък период от време. 

 

  • Зелено -  здраве, спокойствие, природа. Използва се в магазини, за да се отпуснат клиентите, за насърчаване на екологични проблеми. Зеленото е доказано, че стимулира хармонията в мозъка и балансира, което води до решителност. Ще видите много "еко-приятелски" продукти, използващи зелен цвят. Starbucks е популярна компания, която е домакин на зеленото като основен цвят в надеждите за създаване на усещане за спокойствие и тишина в кафетата си.

 

  • Лилаво - мъдрост, проницателност и въображение. Обикновено се свързва с кралски особи, качество и отношение. Лилавото обикновено се използва за почистващи козметични и анти-стареещи продукти. 

 

  • Синьо - Сила и надеждност, мир, спокойствие. Стимулира производителността, това е най-често срещаният цвят, използван от консервативни марки, които искат да се насърчи доверието в техните продукти. Ще видите много технологични и ИТ компании, използващи синьо. 

 

  • Черно - Символизира лукс, власт, сила, стабилност. Черното обикновено се използва от висок клас облекла с търговски марки и производители на автомобили. 

 

 

За щастие има много безплатни инструменти на разположение, за да ви помогнат след като веднъж сте решили кой да бъде основният Ви цвят. Много инструменти за цветовата палитра и ръководства могат да бъдат намерени с помощта на бързо търсене в Google. Бялото обикновено е безопасен залог като основа, но също така е важно да се управлява контраста между цветовете, за да се намали умората на очите и да позволи на читателите да фокусират вниманието си върху специфични термини и по-важни неща.

Цветът на шрифта също е важен и трябва да бъде един цвят, който да е лесен за четене и да е в синхрон с другите цветове на страницата. Ако използвате черен текст, можете да опитате да използвате друг цвят за заглавия и подтекст, да привлечете вниманието към определена дума и параграф. Най-добрия пример това са хипервръзките - те са с различен цвят (а понякога и подчертани) от основния текст, за да привлекат внимание. 

Имайте предвид, че ефектът на цвета е различен за всеки потребител и също зависи от личен опит и чувства. Провеждани проучвания показват, че когато става дума за багри и нюанси, мъжете изглежда предпочитат ярки цветове, докато жените предпочитат по-меки. 

Цветовете, които използвате във вашата маркетингова кампания може да бъде компонент, който първоначално ще грабне вниманието на потребителя. Въпреки че няма такова нещо като правилен или неправилен цвят, има цветове, които по-успешно ще предадат Вашето послание от други. 

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022