КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!
Последвайте ни във Facebook Последвайте ни в LinkedIn Последвайте ни в Twitter Последвайте ни в Google+ Последвайте ни в YouTube

Значение на маркетинговия одит в съвременната конкурентна среда

От: Diteramb Consult | Дата: 09 Май 2014

Значение на маркетинговия одит в съвременната конкурентна среда

  Бързо променящите се икономически процеси налагат преосмисляне на стратегиите годишно, дори месечно.Конкурентите създават нови продукти, клиентите сменят полето на бизнеса си, дистрибуторите губят ефективността си, цените на рекламата удрят тавана, правителтвените ограничения навлизат, и потребителските съюзи атакуват. Така например допреди десет години автомобилите ставаха все по-големи, по- мощни и по- комфортни, днес се говори за малки и компактни автомобили опазващи околната среда и намаляващи разходите за гориво, компютърните компании се бореха за все по мощни машини и разрешаващи все по сложно зададени проблеми, докато днес те се борят за все по- малки и по- достъпни машини. Тези промени представят ,както възможности, така и проблеми, пред маркетинговите решения на компаниите.

Много компании усещат нуждата от периодични анализи и изследвания на техните маркетингови операции, но не знаят как да подходят. Някои компании правят просто малки промени, които са икономически и политически приложими, но не се справят със същността на проблема. Правилно, компаниите разработват маркетингов план, но ръководството не поема съсредоточен и обективен поглед върху маркетинговите стратегии, политики, организации и операции базирани в начална точка. В другата крайност, компаниите предприемат топ маркетинг ръководство, с надеждата да разтърсят паяжините на пазара. Някъде по средата може би се намира истината в преориентирането на маркетинговите операции, на база променящите се външни влияния и възможности.

Среща се разбирането, че маркетинговият одит може да бъде отоговорът към изчисляавнето на маркетинговите практики в компанията, както счетоводството изчислява финансовите практики на компанията. Това може да доведе до заключението, че маркетинговият одит е нещо ново и напълно отделна методика. Нито едно от тези заключения не е вярно.

Идеята за маркетингов одит ни изпраща в 50-те години на миналия век. Рудолф Далмайер, бивш директор в Бууз Алън и Хамилтон, си спомня идеята за водеща роля на маркетинга през 1952. Робърт Лавидж, президент на Елрик и Лавидж, датира използването на маркетинговия одит в неговата фирма преди повече от две десетилетия. През 1959, Американската Мениджмънт Асоциация публикува първата книга посветена на маркетинговия одит под името „Анализиране и подобряване на маркетинговото представяне”. През 60-те маркетинговия одит получава подобаващо място в листите с предлагани услуги на фирмите консултиращи мениджмънта. Дори допреди турбулентните години на 70-те , успява да закове мениджърското внимание.

Ако трябва да попитаме дали маркетинговият одит е достигнал методолигическа зрялост отговорът би бил по- скоро не. Например ако вземем двама счетоводни одитори, резултатът от техният одит би бил напълно еднакъв, следвайки методиката на счетоводният одит. Двама маркетингови одитори биха довели по-скоро до различни резултати в задачата им. Все пак нарастващата нужда от уеднаквяване на практиките може да доведе до един разумен прогрес в тази сфера до няколко години.

Важен принцип при маркетинговият одит е да се започне с мястото на пазара, изследване на настъпващите промени и какви проблеми и възможности съдържат те. След това се изледват обектите на маркетинговите стратегии, ораганизацията и системите. Накрая одиторът може да изследва една или повече ключови функции, които са полагащи за маркетинговото представяне на фирмата в детайлност.

Но изниква въпросът „Кои компании могат да извлекат полза от маркетинговият одит?”.

Всички компании могат да извлекат полза от компетентно направен одит на техните маркетингови операции. Въпреки това, маркетинговия одит може да бъде от изключителна полза и да донесе максимални резултати в следните компании и ситуации:

Производтвено и технически ориентирани компании. Много производствени компании са стартирали след „любовна афера” с определен продукт. Новите продукти се добавят според техническите интереси на ръководството, без да се отделя особено внимание на пазарният им потенциал. Усещането в тези компании е че маркетингът се ползва за да продава това, което компанията реши да прави. След няколко провала в „най- добрите попадения”, ръководството добива интерес в смяна на пазарната ориентираност. Това предизвиква нуждата от нещо повече от готовността на топ мениджмънта да започне изучаването на потребителските нужди. Изкарва на преден план многобройни организационни промени, които трябва да бъдат представени внимателно и убедително. Одиторът може да състави важно заключение в разпознаването на това, че проблемите на компанията лежат в нейната продуктова ориентираност и да упъти мениджмънта в пазарното ориентиране.

Проблемни подразделения. Компаниите с разностранни производства обикновено имат проблеми с някои от подразделенията си. Топ мениджмънтът може да реши да използва одитор да оцени ситуацията, вместо да се основава на интерпретацията на мениджъра в подразделението.

Добре представящи се подразделения. Компаниите с разностранни производства могат да решат да поканят одитор за да са сигурни, че производтсвата носещи им максимални приходи, достигат потенциала си или няма внезапно да върнат темповете на развитие. Такъв одит също може да покаже на другите производтсва ключовите фактори на успешен маркетинг.

Млади компании. Маркетинговият одит в малки компании или млади подразделения на големи компании, може да помогне в поставянето на солидни маркетингови познания, във време когато мениджмънта изпитва сериозни проблеми с набирането на опит.

Нестопански организации. Управителите на училища, музеи, болници, социални агенции, църкви започват да мислят с маркетингови термини, а един маркеингов одит може да послужи с образователна и диагностична цел.

Маркетинговият одит е важно доближаване до изчисляването на маркетинговото представяне на компанията или нейните бизнес единици. Много компании днес отстъпвайки и пренебрегвайки техните маркетингови стратегии, се изправят старомодни в лицето на бързо променящата се среда. Това може да се случи ,както на компании гиганти с глобално ориентирани продажби, така и на малки фирми, които не са предоставили механизъм за рециклирането на своите маркетинг стратегии. Маркетинговият одит може и да не е пълният отоговор към съживяването на маркетинговите стратегии, но представя един обобщен механизъм в преследстване на тази необходима цел.

източник: sveja-idea.com

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Златни правила за писане на електронна поща От: Diteramb Consult | Дата: 17 Май 2018
Трикове за ежедневна ефективност в офиса От: Diteramb Consult | Дата: 17 Май 2018
Правилата на поведение на добрия продавач От: Diteramb Consult | Дата: 17 Май 2018