КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!
Последвайте ни във Facebook Последвайте ни в LinkedIn Последвайте ни в Twitter Последвайте ни в Google+ Последвайте ни в YouTube

Защо да НЕ стартираме собствен бизнес с Инвеститори

Препоръчано
От: Слави Славов | Дата: 16 Септември 2015

Защо да НЕ стартираме собствен бизнес с Инвеститори New article

В предишни статии писах колко е хубаво да имаш собствен бизнес, да бъдеш независим, да ползваш креативността си, да разчиташ на собствените си усилия и пр. След няколко години обаче виждам, че предприемачеството е станало прекалено комерсиално. Основната причина за това е една и тя е прекалено многото свободни пари в инвестиционните фондове и все по-големите рискове от инвестиции в най-популярните „деривати“ за инвестиране.

 

Инвеститорите все повече се отдръпват от рисковите инвестиции и търсят млади хора с интересни идеи с потенциал за големи печалби, в чиито бизнес идеи да инвестират. На пръв поглед това изглежда много полезно и за двете страни. Инвеститори дават парите, а младите хора имат изключителната възможност да развият идеята си за бизнес. В дългосрочен план обаче има много недостатъци този вид партньорство като основните негативи се поемат от младите предприемачи.

 

Основната причина да мисля, че такова партньорство почти винаги ще бъде вредно за младите предприемачи е в различното мислене на инвеститорите и предприемачите. Докато предприемачите се фокусират върху развитието на идеята, ползите от услугата или продукта, който създават и развиват инвеститорите се фокусират върху 3 неща: 1-Печалба, 2-Печалба, 3-Печалба. Моето мнение е, че Инвеститорите не са предприемачи. Те нямат мисленето на предприемачите. В техните глави са само цифри, пари, печалби, финанси. В икономическата теория парите са средство за развитие на бизнеса, реинвестиране и пр. но не и основна цел на бизнеса. Да за да се развива бизнеса са необходими печалби, за да се реинвестира и развива бизнеса, но никога парите не трябва да бъдат самоцел на който и да бизнес.

 

Тук се сещам разбира се за много популярното в момента инвестиране във всякакви деривати, акции, валута и прочие и ще някои хора ще кажат, че целта на този бизнес е само печалба и нищо друго. Да целта на този вид инвестиране е само печалба, но то всъщност не е точно бизнес. Поне по мое мнение всякакво брокерство, чиято единствена цел е печалба не е бизнес а „манипулации“ на цифри с цел бързо забогатяване, което в повечето случаи не се случва.

 

Но да се върна на истинското предприемачество и Инвеститорите. Все пак не във 100% от случаите е лошо да се ползват инвеститори, но препоръката ми е много да мислите преди да подпишете договорите с Инвеститорите. Причината е, че със всеки следващ транш от Инвеститорите към Вас Вие се лишавате от част от собствеността си и ако наистина идеята Ви е добра в един момент може да се окажете с малък миноритарен дял от компанията(примерно около 20%) и да се окажете в позиция на изпълнителен директор и член на борда, но всъщност решенията да се взимат от групата инвеститори, които са вложили средства във Вашата компания. Между другото точно същият случай беше и с покойния Стив Джобс. В един момент той дори беше уволнен от собствената си компания.

 

Ако все пак всичко това не Ви притеснява и сте готов на всичко, за да развиете идеята си смело търсете Инвеститори и действайте.

 

 

 

Източник: www.slslavov.blogspot.bg

← Предишна статия Следваща статия →