КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Как да подобрим уменията си за общуване на работното място

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 19 Ноември 2014

Как да подобрим уменията си за общуване на работното място New article

Всички знаем, че комуникацията е важна част от нашето ежедневние. Може би сте изкарали някой комуникационен курс, знаете как работи и от какво се състои, но комуникирате ли ефективно на работното си място? Пречат или Ви помагат вашите комуникационни умения за вашата производителност на работното място? Сигурно имате както положителни, така и отрицателни взаимоотношения с колеги, шефове, клиенти, мениджъри и т.н.

 

 

Помислете за момент. Много работни взаимоотношения произтичат от лоши комуникационни умения. Ако ние подобрим нашите комуникационни умения, това ще подобри и работната ни среда, както и нашите бизнес партьорства.

 

 

Нека обсъдим основите на ефективната комуникация и да решим как ще приложим тези умения в днешната технологично напреднала работна среда.

 

Темата за подобряване на комуникационните умения е доста необятна, така че нека да насочим нашето внимание върху следните теми:

 

  • 1. Какво е ефективна комуникация
  • 2. Какво е ефективно слушане
  • 3. Значение на невербалната комуникация
  • 4. Работни отношения и съпричастна комуникация
  • 5. Комуникативни умения и технологии. Предимства и недостатъци.

 

1. Какво е ефективна комуникация?

 

Да общуваме ефективно е нещо много повече от просто изпращане и получаване на информация и съобщения. Става въпрос за настроенията, които изпраща тази информация и за разбирането и от страна на получателя. За да общуваме ефективно в днешната технологично напреднала работна среда, вие трябва да умеете ефективното слушане ( или да  декодирате ) правлилно съобщенията, да разбирате значението на невербалната комуникация, да се научите да бъдете съпричастни когато общувате, да се научите как технологиите променят пътя, по-който ние комуникираме. Липсата на ефективна комуникация в работата води до неефективност и непълноценна работна среда.

 

2. Какво е ефективно слушане?

 

Ефективното слушане е важно комуникационно умение в работната среда. Винаги се убеждавайте, че правилно разкодирате получените съобщения, в тяхната цялост преди да продължите напред, за да спестите ценно време и за двете страни. Не се страхувайте от двойна проверка или да задавате въпроси, за да сте сигурни и уверени, че и двете страни се движите в една и съща посока.

 

3. Значението на невербалната комуникация

 

Всички знаем, че невербалната комуникация е начин за изпращане на съобщения или сигнали без да използваме думи. Това включва мимики, жестове, езика на тялото или поза, тон на гласа и така нататък. Невербалните сигнали могат да променят разбирането на съобщението, така че трябва да сте наясно със сигналите, които изпращате. Много е лесно, погрешно да се изтълкуват невербалните сигнали, тъй като съзнанието на всеки възприема нещата по различен начин въз основа на лични и минали преживявания. Това оставя много огромно поле от грешки, които могат да бъдат допуснати при изпращане и получаване на съобщенията. Затова, нека да подчертаем още веднъж колко важно е да сте сигурни, че сте на една и съща вълна на работната задача, преди да започнете.

 

4. Работни отношения и съпричастна комуникация

 

Научете се да се поставяте на мястото на другия, това може да ви помогне да избегнете ненужни конфликти, да изградите здрави връзки, които да изпратят бизнеса ви на върха. Когато възникне спорна ситуация, оставете вашето мнение настрани и погледнете през очите на опонента ви. Уверете се, че ефективно слушате това, което има да ви каже и обърнете внимание на невербалните знаци. Въпреки че все още може да не сте съгласни с неговото мнение, обедете се, че сте разбрали правилно неговата позиция.

 

Повечето хора искат всичко да се случва по техния начин и, че те винаги са прави...това е човешка природа. Но помнете, че всеки има различна гледна точка и можеш да спечелиш много, ако погледнеш отстрани. Не бъдете егоист, когато става въпрос за работа. Вижте всички гледни точки, за да решите какво ще бъде от полза за вашата фирма или организация.

 

5. Комуникативни умения и технологии

 

Плюсове и миноси

От една страна технологиите могат да бъдат много полезни, но вие трябва да знаете как да ги използвате, за да се запазят ефективни комуникационните умения. От друга страна те могат да бъдат пречка, тъй като не могат напълно да заменят човешкото взаимодействие. Важно е добрите умения на човешка комуникация, да не попада изцяло зад стените на новите технологии.

 

Ще направя кратък обзор от моя гледна точка на плюсовете и минусите до които водят новите технологични комуникации:

 

Плюсове:

  • Способност за работа по проекти дистанционно
  • Възможност за изпращане на имейл съобщения, както и поглед назад в кореспонденцията
  • Комуникация чрез социалните медии
  • Уеб конференции
  • Възможност за общуване с повече хора, за по-малко време и средства ( визирам висене в задръствания, предвижване от едно място до друго, преодоляване на далечни разстояния, пътни разходи и т.н. ).

 

Минуси:

  • Трудност при декодиране на съобщения и възможността да бъдеш ефективен слушател
  • Загуба на възможността да следиш невербалната комуникация ( има емотинки, но не са препоръчителни при водене на служебна комуникация )
  • Не може да се следи тона на гласаПо-трудно има съпричастна комуникация
  • Няма лично взаимодействие
← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022