КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

200 правила на живота - ІІ ЧАСТ

От: Diteramb Consult | Дата: 09 Май 2014

200 правила на живота - ІІ ЧАСТ

 

85. Разделяйте притесненията си на сегменти. Отделяйте време да разсъждавате върху проблемите начертавайте ефективен план за действие срещу тях. Правейки това, не се ангажирате да са връщате към този проблем отново и отново. Човешкият мозък е странно творение – нещата, които искаме да забравяме, задържаме и се връщаме към тях, а тези, които искаме да помним не са ни в услуга, когато ни трябват. Но мозъкът е подобен на мускула и колкото повече го напрягате, толкова по-силен става той. Направете го ваш слуга. Давайте му само най-добрата информация. Той ще ви служи добре и ще се прави чудеса, ако вярвате в него.

86. Високото представяне се дължи на освободено тяло и ангажирана мисъл.

87. За да представяте висока умствена активност, трябва да сте освободени физически. Няма спор, че съществува връзка между ума и тялото и когато тялото е гъвкаво, освободено от напрежение, умът е чист, спокоен и фокусиран добре. Ето защо йогата е особено полезна дейност. Тя задържа тялото отпочинало и позволява на мисълта да го следва. Базово разтягане за 15 минути на ден е чудесен начин за освобождаване на напрежението, което се натрупва от ускореният ни начин на живот. Опитайте да си вземете масаж или се излежавайте в джакузи. Релаксирайте тялото и ще релаксирате мозъка си.

88. Подгответе детайлно финансов план за следващите няколко години напред. Потърсете финансов съветник, ако се нуждаете от такъв. Силна стратегия за финансова зрялост също е просто нещо: спестявайте 10% от това което печелите за дългосрочни цели, спестявайте го преди да сте имали възможност да го похарчите. Финансовата сигурност води до лична свобода.

89. Четящите са лидери. Бил Клинтън е прочел над 300 книги по време на краткото си пребиваване в Оксфордския университет. Някои хора четат по една книга на ден. Търсете знание и информация. Колкото повече знаете, толкова по-малко ще се страхувате.

90. Създайте си навик да четете положителни и вдъхновяващи неща вечер преди да си легнете и сутрин, веднага щом се събудите. Скоро ще видите ползите от това, че мислите ви поддържат през целия ден.

91. Направете ваша цел това да се превърнете в динамична харизматична личност. Това качество всеки от нас има потенциал да развие, но малко го правят. Президентът Кенеди е боледувал като млад, но е израснал над физическите си проблеми, за да стане най-харизматичната  и вдъхновяваща политическа фигура в историята на САЩ. Започнете от малко. Преминете курс за говорене пред публика. Вървете в библиотеката където ще намерите книги за изкуството да разговаряте. Научете три чисти и духовити шеги и ги включете в методите за социализация. Вие ще се забавлявате и в същото време ще натрупате много нови приятели и партньори.

92. Китайска поговорка гласи: “Един разговор около масата с мъдър човек е равно на един месец четене на книги”. Търсете мъдри хора и се учете от тях. Те сами чакат малката искрица интерес от вас за да ви разкажат всичко, което знаят.

93. Лао Цу е определил три съществени качества за великия човек: “първото е нежност; второто е скромност; третото е човечност, която ме възпира да поставям себе си преди останалите. Бъди нежен и можеш да си самоуверен, бъди скромен и можеш да си либерален, откажи това да поставяш себе си преди другите и можеш да станеш лидер.”

94. “Тогава когато не можеш да вземеш решение, кое от двете равностойни действия да предприемеш, избери по-рискованото.”- казва У.Дж. Слим. Нищо не може да замени риска и въпреки че възможността да удариш палеца на крака си колкото повече ходиш е по-голяма, винаги е по-добре да вървиш нанякъде, отколкото да стоиш. Взимай шансовете, поемай обмислени рискове и ще срещнеш успеха, за който дори не си мечтал.

95. Станете главна опора на вашият партньор, винаги поддържайте мечтите и надеждите му. Развивайте се заедно и марширувайте уверено през света, като армия от двама.

96. Помислете за трима човека, които могат да ви дадат вдъхновение, мотивация и да ви поддържат в целите и стремежите ви. Планирайте да се срещнете с всеки от тях през следващите няколко седмици. Слушайте ги ентусиазирано и размишлявайте с тях. Представете им стратегията си и вземете мъдрия им съвет.

97. Превърнете всеки ваш ден в произведение на изкуството.

98. Ценната ви енергия може да се изгуби ако губите време в безсмислени дейности. Представете си, че енергията ви се измерва на 1000 вата. Всеки път когато мисълта ви се ангажира с проекти и проблеми, които са спешни и трябва да приключите до края на деня, накрая ви остават 100 вата. Много скоро източника ви на енергия се е изчерпал. Това е природата на мозъка. Спрете да го дисциплинирате и енергията ви ще се изчерпва, а постиженията ви ще намалят. Контролирайте го и ще видите чудесни неща да се случват. Ще се чувствате изпълнен със сила и ще постигате различни задачи с лекота. През 19-ти век философът Анри Фредерик Амел е казал: “за да постигаш действията си няма нищо по-полезно от това да комбинираш спецификата на мисълта с енергията на волята.”

99. Справедливо е казано, че “вие сеете действия и жънете навик. Вие сеете навик и жънете характер, вие сеете характер и жънете съдба.” Основното в човек е неговия характер – направете вашият единствен, непорочен и силен. Не обещавайте, че ще направите нещо, ако не сте сигурни. Говорете истината и мерете мъдро думите си. Бъдете скромни, прями и спокойни.

100. Помнете главният закон в природата: положителното побеждава негативното.

101. Спокойният мозък е постоянен празник. Алчността и материалните желания трябва да бъдат обуздани за постигане на трайно щастие и спокойствие. Бъдете щастливи с това, което имате. Вие наистина ли се нуждаете от всички материални притежания? Вие можете да развиете задоволство само като развиете търпение, кураж и концентрация – с ежедневни упражнения и искрено желание.

102. Създавайте нови приятели и познанства всеки ден. Дръжте на видно място листа с контактите си. Богатите взаимоотношения – това е ДНК на богатия и възнаграден живот.

103. Помнете тази индийска поговорка: “Ако победиш мозъка си, ти ще победиш света”

104. Отдайте голямо значение на състоянието на щастие когато натрупвате материални придобивки. Вкусът на живот е развит и внимателно отгледан чрез внимателни дейности и занимания.

105. Обратно на популярното мислене, стресът не е лошо нещо. Той ни позволява да действаме на предела на нашите способности и ни помага да освобождаваме потока от химически елементи от организма ни. Това което е вредно е прекаленият стрес или прекалено малкото разтоварване от стреса. Моментите на стрес трябва да се балансират добре с моментите на почивка и релакс, за да се поддържа добро здравословно състояние и добра форма. Много от лидерите, които познаваме са представяни затрупани с работа, но те са просперирали, развивайки стратегии за баланс на времето за огромни предизвикателства с времето за удоволствия и спокойствие. Президентът Кенеди периодично си е дремвал в офиса си в Белия дом. Чърчъл е имал практика да спи по един час всеки следобед, за да остава фокусиран, бдителен и спокоен. Не е важното само да си физически отпочинал, за да поддържаш оптимално здравето си, но трябва да съчетаваш това с духовно спокойствие. Много често хората мислят че физическите упражнения, добрата храна и приятната почивка са универсалното лекарство за всички болести. Тези упражнения трябва да се съчетаят с позитивно мислене и спокойствие на ума за истинско щастие и дълголетие.

106. Създайте си навика да си вземате умствена почивка през деня. Посетете Бермудите за пет минути сутринта. Представете си, че плувате в Средиземно море този следобед или се спускате по склон на Алпите в края на забързания си и продуктивен ден. Опитайте това за два месеца и опишете тези периоди в деня си, просто както бихте описали срещите или задачите си. Възнагражденията ще бъдат значителни.

107. Една промяна е добре като почивка. Дали тази промяна е толкова важна, като промяна на работодателя или незначителна, като един час отдих по три пъти в седмица, такива промени на рутината и ума са особено полезни.  В избора на дейност, опитайте да намерите нещо тотално ангажиращо, което изисква дълбока концентрация, така че вашият мозък да е освободен от ежедневните, но привидно важни аспекти на вашето ежедневие. Много мениджъри са започнали да се занимават с бойни изкуства точно по тази причина. Ако вашият ум се разсее за секунда, много скоро ви предстои суров урок да научите. Болката е най-добрият мотиватор и винаги ще бъде.

108. Научете 10 фундаментални положения на щастието: Водете продуктивен, интересен и активен живот; всяка минута се занимавайте със съдържателни дейности; създайте си организиран; планиран стил на живот, в който няма място за хаос; изградете си реалистични цели, но поддържайте високи планове; мислете позитивно, не можете да си позволите разкоша да мислите негативно; избягвайте ненужните притеснения над дребните неща; отделяйте време за развлечения; развийте себе си като топла, общителна личност с искрена любов към хората; създайте си навик да давате повече, отколкото получавате, научете се да живеете в настоящето-миналото е водата под моста на живота.

109. Стремете се към скромни неща и живейте просто живота си.

110. Прочетете “История на знанието” на Чарлс Ван Дорен, който е отбелязал историята на световните идеи. В тази книга е цялото богатство на знанието. Вземете я, прочетете я и й се насладете.

111. Прочетете “Изкуството да си лидер” на Уилям Коен. Тя ще ви даде вдъхновение и практически съвети

112. Изработете в себе си неуловимото качество наречено харизма. Това са качествата на харизматичния лидер: бъдете верен на това което правите, изглеждайте като победител и действайте като победител, имайте големи мечти и се стремете към звездите, непрекъснато напредвайте по посока на вашите цели, подготвяйте се и работете упорито по всяка задача, с която се заемате, изградете мистика около себе си, интересувайте се от другите и проявявайте доброта, изградете силно чувство за хумор, разберете силните страни на характера си, бъдете изящен в напрегната ситуация. (Джон Кенеди е казал, че това отличава средният мениджмънт от истинския лидер – грацията под напрежение).

113. В работата, любовта и живота бъдете твърди и справедливи.

114. Не говорете когато слушате. Прекъсването е едно от най-неучтивите постъпки. Слушайте напрегнато, с целият размах на вашето внимание. Вие ще се изумите колко много ще научите и как скоро много хора ще започнат да търсят от вас съвет.

115. Аристотел е казал - “Лесно е човек да е ядосан, но да си ядосан на този когото трябва, в степен в която трябва, когато трябва, с правилната цел и по правилния начин – това не е в силата на всеки и не е толкова просто”

116. Знанието е сила. Хората, които постигат успех не е необходимо да са по-способни или интелигентни от другите. Това което ги отличава е тяхното изгарящо желание и жажда за знание. Колкото повече знаеш, толкова повече ще постигнеш. Великите лидери притежават техники, които им позволяват да се покачат на върха на планината. Четете биографиите на тези световни лидери и научете техните навици, вдъхновения и философии. Възприемете важните навици и ролеви модели, които ще са полезни за вас.

117. Всички отговори на всички въпроси вече съществуват. Как да станете по-добър презентатор, как да подобрите отношенията си с другите, как да станете по-квалифициран или да развиете по-добра памет – всичко това вече е публикувано в книгите. Затова, за да развивате потенциала си трябва да четете всеки ден. Но в епохата на информацията бъдете безжалостни към това, което поглъщате. Фокусирайте се върху целите си и четете само това, което е полезно за вас. Може да започнете деня си с вестници, така ще компилирате всички ключови моменти от деня. Освен това четете разнообразни неща, например история, бизнес, източна философия, здраве и др. Създайте си навик да посещавате редовно библиотеки. Четете класики, четете книги по история, с уроци за живота, четете книги по биология, представящи новите открития. Погледнете книгите под раздел “успех” и ще се възхитите колко литература ще намерите: вдъхновяващи истории на хора, които са постигнали величие, сблъсквайки се с нещастието; стратегиите им за развиване на физическото, умственото и духовно състояние: книги, в които ще намерите неограничените си стремежи към успех. Вземете максималното от тях. Поставете ги навсякъде около вас и четете от тях постоянно – докато сте в автобуса, преди да заспите, и им позволете да ви вдъхновяват и мотивират.

118. Създайте навик за срещата на закуска. Съвместната утринна закуска с приятели и делови партньори е особено приятен начин да започнете деня, който ви позволява да поддържате контактите си в забързания ден.

119. Ако животът ви е еднообразен и забързан, ходете на басейн. Няма нищо по-освежаващо от плуването след дълъг и продуктивен ден. Ще се чувствате прекрасно и сънят ви ще е много по-спокоен.

120. Аристотел е казал - “Съвършенството това е изкуство, което се постига с тренировки и повторения. Често ние действаме правилно не защото сме съвършени, но ставаме съвършени, защото действаме правилно. Съвършенството не е еднократно действие, а навик.”

121. “Днес е ученик на вчера”- Бенджамин Франклин

122. Ако имате право да избирате между две посоки, винаги избирайте по-дръзката. Пресметнатият риск често води до необикновени резултати.

123. Всеки ден бягайте от шума, тълпата и суетата и отделяйте няколко часа в спокойно самоанализиране, дълбоко четене или просто в релаксиране.

124. Това което всеки човек, който е ходил по тази земя е постигнал, ти можеш да постигнеш също, с правилна нагласа, постоянство и усърдие. Ограничените мисли и неустойчивите душевни изображения трябва да бъдат пропъдени. Фокусът трябва да е върху достигане на целите, които са истински важни.

125. Научавайте хубави стихове. Това не само е източник на развлечения, но и ще повиши интелектуалните ви функции подобрявайки паметта, концентрацията и умствена подвижност.

126. Думите ви винаги трябва да са меки, но аргументите жестоки.

127. Отхвърлете притесненията си да поставяте нещата в перспектива и се надсмивайте на малките несгоди. Повтаряйте си: “Това скоро ще отмине”. Вземете лист хартия, напишете всичките притеснения, които имате в мисълта си. Отделяйте известно време да помислите върху това, изолирайте проблема и сформирайте мощна линия на атака. Чрез тази практическа техника, вашите негативни случки скоро ще се превърнат в слаби спомени от миналото.

128. Бъдете известни като човек, който работи повече от другите. Като човек който поема повече задачи и винаги ги следва, докато постигне успех. Бъдете човек, който винаги се държи добре с другите и за който членовете на семейството са много специални. Бъдете изключителен човек, човек с балансирани чудесни лични и професионални качества. Бъдете звезда, която свети ярко за възхищаващите й се хора.

129. Научете се да работите в екип. Създайте нови приятелства. Ще се изненадате какво се случва с хората с годините и как малките добри жестове ще ви помогнат по-късно в живота. Отнасяйте се с всеки човек около вас като най-важния човек във вашия живот. Така със сигурност ще постигнете голям успех.

130. Когато търсите нещо, ще го намерите. Ако непрекъснато очаквате изключителния успех, вие със сигурност ще го имате. Хората, които са добри предизвикват успеха. Трябва да съхранявате целите, които желаете да постигнете на първо място в съзнанието си. Повтаряйте най-малко пет пъти на ден амбициите си, както и начина, по който ще ги постигнете. Ако целта ви е да станете богат, представете си дома, в който ще живеете, колата, която ще карате, начина по който ще се чувствате като богат и удоволствието от постигнатите цели. Връщайте се към желанията си отново и отново, докато не се убедите изцяло, че наистина ще  постигнете желанията си.

131. Развийте у себе си чувство на удивление от света. Бъдете изследователи. Намерете удоволствието в нещата, които другите намират за даденост. Спрете и послушайте удивителната музика от тромпета на уличния музикант. Прочетете класическа книга, която вашият баща е обожавал. Планирайте да отидете някъде извън града следващата седмица и да посетите усамотено, изпълнено със сила място в природата за няколко дни. Уединете се и се погрижете за мозъка, тялото и духа си. Това дълбоко ще подобри качеството на вашия живот.

132. Изпращайте картички за рождени дни и малки послания от време на време, показвайки че мислите за близките си. Всички сме заети, но ако отделите само пет минутки в седмицата да изпратите картичка на приятел или член на семейството, за една година ще сте изпратили 52 картички. Това е едно малко вложение отношенията ви в бъдеще.

133. Помнете и използвайте имената на хората като говорите с тях. Името на човек е най-сладкият звук за всеки.

134. Излезте навън и погледайте синьото небе за половин час. Опишете особено силното чувство като се появите сред природата. Излезте от ежедневното си разписание и отделете един следобед за красиви неща. Разходете се в гората и седнете до студения ручей. Вървете на риболов или да карате кану. Просто променете рутината, ще се обновите и ще се почувствате чудесно, когато се завърнете в ежедневието.

135. Веднъж на няколко седмици оставяйте в къщи часовника си. Често ние се превръщаме в затворници на часовниците си и те ни поставят прегради. Направете през този ден точно това, което искате да направите и за толкова дълго време за колкото желаете. Отделете време на някой специален човек, без да бързата за следващата среща. Насладете се на момента и се фокусирайте върху това, което е наистина важно, много повече от досадните неща, които по някакъв начин отнемат важността без да я заслужават. Загубете времето и спечелете истински качествено време.

136. Смейте се на работа и бъдете известен като положителен човек, който постига много.

137. Една идея поражда мозъчно изображение. Мозъчното изображение тогава ще се превърне в основен мозъчен навик, който накрая разцъфва като душевна черта. Станете господар на мислите си и ще управлявате мисълта си. Станете господар на мисълта си и ще управлявате живота си. Станете господар на живота си и ще управлявате посоката в която се движите.

138. Научете страхотната сила на опозиционното мислене. Тази проста техника на подобрява замяната на позитивното мислене и всеки път негативното или ограничено мислене навлиза в мисълта ви и започва да отнема от вашата целеустременост. Например в неделя вечерта вие си казвате: “Аз не искам да се връщам на работа утре след тези прекрасни и релаксиращи почивни дни”. Веднага отхвърляте това и го заменяте с положителна мисъл, например: “Нямам търпение да се завърна в офиса, чакат ме интересни проекти, върху които трябва да работя и удивително усещане на удовлетворение в края на продуктивната предизвикателна седмица.” Тогава си помислете колко сте щастливи да имате тази работа, която ви позволява да напредвате в собствените си усилия и продуктивност. Направете лист на всички положителни характеристики на вашата позиция и си ги повтаряйте непрекъснато. Скоро негативното усещане ще се премахне и вие ще имате прекрасна седмица изпълнена с ентусиазъм.

139. Дълбоко усвоете навика да се самонаблюдавате. Бен Франклин е нарекъл това една от най-важните стратегии за ефективност на личността. Отделяйте десет минути всяка нощ преди да заспите за самоанализ. Мислете за добрите неща, които сте направили през деня и за лошите, които сте можели да направите и какво е нужно да промените, за да се усъвършенствате. Успяващите хора малко повече размишляват от останалите. Ежедневното мислене скоро ще ви помогне да се освободите от негативните си качества и да изострите мисълта си.

140. Най-ефективният будилник, който съществува се намира в нашият ум. Ако не вярвате, опитайте: 1. седнете в удобен стол за десет минути преди да си легнете вечер; 2. затворете учи и поставете ръце на коленете си; 3. дишайте дълбоко за няколко минути (вдишвате дълбоко като броите до 5, задържате въздуха до 10 и силно издишвате); 4. повторете следващата команда поне 20 пъти )”аз ще се събудя в (избирате час) чувствайки се свеж, енергичен и ентусиазиран”. Тази команда трябва да се произнесе с чувство. След това отделете няколко секунди, за да си представите себе си събуждайки се и как добре се чувствате. Скоро, след не много тренировки, ще започнете да се събуждате в желаното време.

141. Джордж Бърнард Шоу е казал: “Някои хора виждат нещата такива каквито са и казват “защо?”, Аз мисля за нещата, които никога не са съществували и казвам “защо не?”

142. Използвайте следващите методи, за да подобрите качеството си на медитация: 1. занимавайте се с медитация всеки ден по едно и също време и на едно и също място, така мозъкът ви ще започне да привиква към желаното състояние на покой. 2. рано сутринта несъмнено е най-силното време за медитация. Индийските йоги вярват, че времето преди разцвета има почти магически качества, които помагат в постигането на абсолютния покой. 3. преди да започнете заповядайте на мозъка си да се успокои, използвайте изрази като: “Сега аз ще бъда много спокоен и концентриран.” 4. Ако мислите ви спохождат, не ги отхвърляйте, а внимателно ги оставяйте да отминат като облаци, които преминават през красивото небе. Представете си, че умът ви е спокойно езеро, без дори и малки вълнички. 5. първо седнете за десет минути и постепенно увеличавайте времето. След месец или два нищо няма да може да ви отвлече вниманието и със сигурност ще усещате покой, какъвто никога не сте изпитвали преди.

143. Създавайте и укрепвайте нови приятелски взаимоотношения, те са необходими за успешния и здравословен живот. Намерете няколко минути всеки ден да изпратите няколко мили пожелания на някой стар приятел или се обадете по телефона на някой, с който отдавна не сте разговаряли. Проявявайте съчувствие искрено внимание към всички ваши приятели и вижте резултатите, които следват. Развивате дълготрайни приятелства и бъдете истински приятел. Освен това направете приоритетно това да търсите нови приятели, независимо от това колко много имате. Това е една от най-големите радости в живота, която много от нас не притежават.

144. Купете си диск или касета на Майлс Дейвис «Kind Of Blue». Тези песни ще ви действат успокояващо след трудния и продуктивен ден. Това е наистина добра музика за вашата душа.

145. Приглушете апетита си като пиете повече вода – десет чаши на ден е идеално. Водата прочиства организма. Създайте си навик да се храните с повече супи и храни с повече въглехидрати като ориз, картофи, макарони, които задоволяват глада давайки ви малко количество калории. Вие наистина сте това, което ядете и бъдете сигурни, че вашата диета ще ви помогне в увеличаването на енергията ви и избистрянето на ума ви.

146. Възпитайте в себе си точност, това е много важно за големия успех. Точността се отразява върху вашата дисциплина и върху уважението на другите към вас. Без това дори много умният човек предизвиква неприятни усещания. Не пристигайте прекалено рано и никога не закъснявайте. Планирайте времето си и ако смятате, че ще пристигнете по-рано, разходете се или просто релаксирайте за няколко минути, за да сте сигурни, че ще пристигнете точно на време както се изисква. Вие ще бъдете оценени и добре посрещнати винаги, ако изградите това важно качество, което не се среща много често напоследък.

147. Телефонът съществува за ваше удобство, а не за удобство на други хора, които се опитват да се свържат с вас. Ако сте заети със задачи, а обаждането не е толкова важно, не отговаряйте на телефона или намерете някоя, който да отговори и да съобщи, че вие ще позвъните в удобно за вас време. Не позволявайте такива позвънявания да отнемат от времето ви. Повечето телефонни обаждания не са важни и отнемат дълго време. Средно американците отделят по 2 години от живота си, за да отговарят на позвъняването на телефона. В живота има много важни и приятни неща. Главното е – ценете времето си, така че да направите по-пълен и успешен живота си.

148. Започнете добре деня си. Преди да станете от леглото сутрин си изкажете молитва или ваша собствена клетва, благодарете за настъпващия ден за всичко хубаво, което ще постигнете през него. Вземете съзнателно решение да направите този ден най-добрия във вашия живот и го посрещнете с удоволствие, интерес и успех. Ако наистина вярвате в това, то наистина ще се случи. Вечната тайна на успеха в живота е да живеете всеки ден като че ви е последен.

149. Доверявайте се на партньора си. Това ще укрепи взаимоотношенията ви и ще ви позволи да израствате заедно. Споделяйте важните проблеми с близкия човек.

150. Старайте се де се движите по-напред и да ставате по-добри всеки ден. Победителите в игрите на живота постоянно разширяват потенциала си. Правете нещата, от които се страхувате и страхът ви обезателно ще изчезне. Победителите правят нещата, които обикновените хора не обичат да правят. В това се проявява силата на характера и мъжеството на личността. Борете се с вашите слабости. Правете нещата, които постоянно отклонявате. Напишете благодарствено писмо, което постоянно отлагате. Тренирайте дисциплината си и ще бъдете възнаградени с усещането за всеки ден, че е по-успешен, по-ефективен и по-енергичен.

151. Всички хора, които достигат високи нива със сигурност са развили основният мисловен навик да мислят оптимистично. Без оптимизъм, животът губи блясъка си и трудностите се появяват на всяка крачка.

152. Днес, запишете седем най-добри качества на хора, на които се възхищавате и поставете този списък до вас в леглото. Всяка сутрин като ставате, се съсредоточете върху едно качество и се опитвайте да го извършите през деня. След седмица вие ще забележите известни изменения в себе си. След месец тези черти ще се укрепят. След два месеца всички тези важни качества ще са ваши.

153. Вие притежавате толкова репутации, колкото познанства имате, тъй като всеки човек, който ви познава мисли по различен начин за вас. Това което е наистина съществено е вашият характер. Вие имате пълен контрол върху това и това е, което трябва да развиете, усъвършенствате и култивирате. Когато вашият характер е силен и мощен, тогава всичко останало, които е положително ще последва.

154. Представете си себе си като портокал. Само това което е вътре може да излезе отвън. Ако напълните съзнанието си със спокойни, положителни, силни, смели и състрадателни мисли, тогава това което можете да покажете на хората отвън, това което ще се излее от вас е само хубаво.

155. Нашият живот това са мигове във вечността. Ние всички сме по една малка искра на сцената на вселената. Тъй като ние не можем да вземем нищо със себе си когато напуснем, тогава истинското значение на нашето съществуване трябва да е в полза на другите. Помнете това. Когато ставате сутрин повтаряйте си тази мантра: “аз ще служа на хората днес, ще се грижа за тях и ще бъда добър с тях.” Ако неотстъпно следвате целта си да помагате да другите, ще бъдете възнаградени.

156. Бъдете известни като новатори на работното си място. Напишете следващата седмица наръчник с десет предложения, които да подобряват ефективността на работата на работното ви място. Бъдете известен като човек с идеи, който търси предизвикателствата и се бори с тях с удоволствие и ентусиазъм.

157. Научете се да се смеете над себе си.

158. Дръжте отворен прозореца на ума си.

159. Опитайте да изживеете един цял ден без да казвате “Аз”. Фокусирайте се върху другите. Слушайте другите и ще научите превъзходни нови неща, както и ще спечелите нови приятели.

160. Отделете по един час на ден в пълна тишина, отговаряйки си на преки въпроси. Но и в този случай отговаряйте конкретно, не разтягайте прекален разговор. Прекалено често говорим за нещата и се повтаряме. Това е древно източно упражнение, то не само ще изгради по-силна вашата воля, а ще развие точност и чистота на езика, който е особено важен за ефективните ви комуникации.

161. Всеки ден правете по две неща, които не обичате да правите. Това може да е подготовка на отчет, който сте пренебрегнали или да си чистите обувките. Няма значение колко маловажна задача е това, просто я направете. Скоро тези дребни задачи няма да ви изглеждат толкова лоши, личната ви сила ще се засили и ще сте много по-производителни. Пробвайте тази методика за укрепване на вашия характер.

162. Истинското щастие идва само от едно нещо: постигането на целите, едновременно персонални, лични и други. Ви сте изключително щастливи когато се чувствате, че израствате. Когато се чувствате, че допринасяте и напредвате в посока на вашите мечти, вие ще отбележите, че у вас има безгранична енергия и жизненост. Времето, което отделяте за дейности, които не ви носят големи възнаграждения освен, че ви карат леко да разпускате (като гледането на телевизия например) е завинаги изгубено време. Релаксирането е изключително важно, но изберете най-ефективния начин за подновяване и отделяйте времето си за продуктивни резултати, така че бавно да се придвижвате по посока на осъществяване. Щастието идва с правенето не със спането.

163. Наполеон ІІІ на Франция е притежавал специална способност да запомня имената на всички, които среща. Неговата тайна била, да казва “Извинете, аз съм забравил името ви” след като се е срещал с нов човек. Това била причина името да се повтори и да остане в паметта му. Ако името било ново, той питал как се изписва.

164. Китайски мъдрец се придържал към основна житейска философия: “развий неукротим дух придружен с вежливост и почтеност”. Повторението на тези три черти на характера ще ви направи изключително силни личности, които ще бъдете уважавани. Не жалете усилия, за развиването на тези качества.

165. Ценен метод за справяне с отрицателните мисли и мислите, които ви поставят граници срещу постигането на високо представяне е методът на умственото прекъсване. Когато вашето съзнание позволява отрицателни мисли, вие в началото трябва да почувствате това и след това силно да пожелаете да се избавите от тях.  За да направите това, прекъснете негативния поток от мисли, ощипете се и си кажете: “аз съм силен и слабите мисли си отидоха” или можете да изкрещите силно или да направите нещо, което да отвлече вниманието ви и да разруши концентрацията ви върху негативните мисли. Практикувайки тази техника, ще видите, че рязко ще намалеят негативните мисли и ще си изградите мисъл на победител.

166. Отделете време от забързаната ви работа и семейни разписания, за да се фокусирате върху постиженията, с които постигате личния си растеж и никога няма да мислите, че се изхабявате. Вземете един час от вашата оживена сутрин да видите как децата играят в близкия парк. Като отделяте повече време за простите радости в живота и като балансирате деня си, ще направите останалите часове по- продуктивни и ефективни. Вие не можете да правите добри неща, ако не се чувствате добре. Когато сте спокойни, релаксирали и ентусиазирани вие сте също така по-продуктивни, креативни и динамични. Това е нещо доказвано непрекъснато  и още повече, когато сме затрупани от непосредствената рутина не успяваме да видим  гората за нашите дърва.

167. Четете повече, учете повече, смейте се повече и обичайте повече.

168. Изберете пет човека, с които искате да подобрите отношенията си през следващите шест месеца. Запишете си имената на тези пет човека и под всяко име, детайлно, защо искате да подобрите отношенията си, как планирате да го направите и в какви времеви рамки. Това е просто друго лице на целеполагането, който винаги дава отлични резултати във всички сфери на живота. Приемете задачата да станете по-добър родител, приятел и гражданин. Подходете творчески в стъпките, които ще предприемете, за да покажете признателността и уважението си към любимите хора. Да им изпратите бележки е добре, но помислете за нещо необичайно, като романтичен пикник сред природата с вашия партньор рано сутрин или пътешествие и риболов със стар приятел.

169. Помнете силата на молитвата.

170. Чудесна инвестиция за личния ви растеж е серията от шестте аудио касети на Норман Винсент Пил “Силата на положителното мислене”. Вземете си ги и ги слушайте отново и отново. В тях ще намерите много техники, които ще ви осигурят дълъг, щастлив, продуктивен и проспериращ живот.

171. Купете си органайзер, който може да бъде чудесен инструмент за записване и оформяне на графика ви – срещи, ангажименти и др.

172. Посещавайте магазини за книги на старо поне веднъж на няколко месеца, търсейки изгубени съкровища на стари издания. Ще намерите истински бисери на известни автори.

173. Прочетете “Магията на вярата” на Клод Бристол. Тя ще ви позволи да използвате мощната сила на мисълта си, която е възможно в момента да не работи на пълни обороти.

174. Бъдете известен като човекът с хладна глава, топло сърце и прекрасен характер. Вашето присъствие на тази земя трябва дълго да се помни.

175. Казано е че да правиш нещо за другите е висша форма на религия. Всяка седмица, която има 168 часа, намирайте по няколко часа да помагате на другите. Много хора говорят, че истинската саможертва скоро става център на техния живот. Отделяйте време на по-възрастните в къщи или на вашите деца.

176. Напълнете дома си със ярки свежи цветя. Пуснете си музика, посмейте се и направете дома си оазис на удоволствието.

177. Запознайте се и се забавлявайте със съседите си. Те ще разнообразят живота ви и могат да ви оказват помощ в спешни ситуации.

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022