КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

200 правила на живота - І ЧАСТ

От: Diteramb Consult | Дата: 09 Май 2014

200 правила на живота - І ЧАСТ

Написано от Робин Шарма, авторът на "Монахът, който продаде своето ферари". Повече за Робин Шарма, посетете www.robinsharma.com.

1. Спете по-малко. Това може да направи живота ви по-пълен и продуктивен. На повечето хора са им достатъчни 6 часа сън за да са в добро здравословно състояние. Събуждайте се в продължение на 21 дни един час по-рано и ще видите как това ще ви се превърне в навик. Запомнете, не е важно количеството, а качеството на съня! Представете си само, че имате 30 часа допълнително време на месец, което можете да използвате за нещо, което е важно за вас.

2. Отделете един час сутрин за самоусъвършенстване Медитирайте, онагледете деня си, четете вдъхновяващи текстове, слушайте мотивиращи записи или четете велики книги. Използвайте това спокойно време, така че да изпълни вашия дух със сила и енергия, за да е по-продуктивен денят ви. Веднъж в седмицата гледайте как изгрява слънцето или излезте сред природата. Да започнете почивния си ден добре е добър способ за самообновление.

3. Не позволявайте малките неща да ви отвличат от важните за вас. Всеки ден намирайте време да си зададете въпроса, това ли е най-добрия начин, по който използвам времето и енергията си. Управлението на времето е управлението на живота.

4. Използвайте метода на ластичната лента, така че да пригодите ума си де се фокусира единствено върху най-положителните елементи в живота ви. Поставете лентата на китката си. Всеки път когато нахлуят отрицателни мисли в главата ви, изплющете с лентичката. По този начин асоциациите на негативните мисли винаги ще се свързват с болка и така ще се опитвате да мислите положително.

5. Винаги отговаряте на позвъняването на телефона с ентусиазъм в гласа и проявете уважение към този, който се обажда. Добрите телефонни маниери са много важни. Ако искате този, който се обажда да почувства авторитета ви, станете. Това ще добави убедителност в гласа ви.

6. През целия ден всеки от нас получава вдъхновяващи идеи. Дръжте в себе си комплект листчета и химикал, за да можете бързо да запишете идеята, която ви е хрумнала. Когато се приберете вкъщи, поставете на централно място тези идеи, като от време на време преглеждате събраните... Като например Оливър Уендел Холмс е написал: Човешкият ум, разширил пораснал с една идея, никога не се завръща в предишното си състояние.

7. Отделете неделната вечер за себе си и собствените си привички. Използвайте това време да планирате седмицата си да си представите срещите, които ви очакват или това което искате да постигнете; прочетете нов материал или книга; слушайте нежна музика и релаксирайте. Този навик ще ви послужи като котва за задържане на вниманието, за мотивиране и за по-голяма ефективност през идващата седмица.

8. Винаги помнете главния принцип, че качеството на вашия живот, това е качеството на вашите комуникации. Това означава – начинът по който общуване с другите и по-важно начина по който общувате със себе си. Вие получавате това, върху което се концентрирате. Ако търсите положителни неща, положителни неща ще намирате. Това е фундаментален природен закон.

9. Концентрирайте се върху целите, не върху резултатите. С други думи, правете нещата, защото ви харесват или защото помагате на някого или защото е ценно упражнение. Не ги правете заради пари или признание. Това ще дойде естествено. Така е устроен света.

10.Смейте се пет минути пред огледалото всяка сутрин. Стив Мартин го прави. Смехът активира много полезни елементи в организма. Той също така връща тялото в състояние на баланс. Смехотерапията е била използвана за лечение на различни заболявания и се е явявала удивително лекарство за житейски болести. Децата се смеят 500 пъти средно на ден, а възрастните едва достигат 15. Ако възвърнете навика си да се смеете, животът ви ще стане по-жив.

11.Запалете свещ до себе си когато четете книга вечер. Това е много релаксиращо и създава и създава чудесна успокояваща атмосфера. Превърнете дома си в оазис, откъснат от външния свят. Запълнете го с прекрасна музика, прекрасни книги, прекрасни приятели.

12.За да повишите концентрацията си, изчислявайте стъпките си когато вървите. Това е практически много силна техника. Вземайте шест стъпки докато вдишате, задръжте въздуха още шест стъпки и издишайте при следващите шест стъпки. Ако шест стъпки са прекалено много, направете ги толкова, че да се чувствате комфортно, но смятайте. След това упражнение ще се почувствате по-освежен, вътрешно спокоен и концентриран. Много хора позволяват на ума си да се лута в безсмислени мисли, но хората, които работят над способностите си, ценят спокойствието на ума, изчистения ум, който умее да са концентрира върху важните задачи.

13.Научете се ефективно да медитирате. Умът природно е много шумна машина, която иска да прескача от една тема на друга като развързана маймунка. Нужно е да се научите да обуздавате и дисциплинирате ума си, ако искате да постигате съществени неща. Медитацията за 20 минути сутрин и 20 минути вечер наистина ще доведе до истински резултати, ако правите това всяка сутрин в продължение на 6 месеца. Източните мъдреци го пропагандират още преди 5000 години.

14.Научете се да бъдете спокойни. Създайте си навика да стоите тихо и да се наслаждавате на тишината 10 минути на ден. Просто мислете за това, кое е важно за вас в живота ви. Мислете за вашата мисия. Мълчанието наистина е злато. Както е казал Дзен, това е пространството между решетките, което държи клетката.

15.Повишете силата на волята си. Тук са няколко идеи за засилване на волята ви, които ще ви направят по-силни.
• Не позволявайте на ума си да се колебае като лист от вятъра. Работете върху това да е концентриран през цялото време. Когато правите нещо, не мислете за нищо друго. Когато отивате на работа, смятайте стъпките си от дома до офиса. Това не е лесно, но скоро умът ви ще стане спокоен.
• Вашата воля е като мускул. Първо трябва да я упражнявате и после да очаквате от нея да стане по-силна. Това в началото е свързано с болка, но бъдете сигурни, че подобрението ще дойде и ще промени характера ви в много по-положителна посока. Когато сте гладни, изчакайте още един час преди да ядете. Когато работите над трудна задача и мозъкът ви е изморен и се нуждае от почивка, искате да вземете последното списание, да позвъните на приятел, за да се разведрите, подтиснете този импулс. Скоро ще сте способни да седите с часове в концентрирано състояние. Исак Нютон, един
от най-великите физици е казал: “Ако с нещо съм допринесъл на човечеството, то е благодарение на търпеливия си ум.” Нютон е имал удивителната способност да стои спокойно и да мисли без прекъсване дълги периоди от време. Ако той е можел да развие това, значи и вие можете.
• Вие можете да изградите силна воля като ограничите и поведението си към другите хора. Говорете по-малко (използвайте 60% от времето да слушате и 40% от времето да говорите). Това не само ще ви направи по-харесвани, но ще научите повече мъдрост от всеки, който срещнете, така всеки ден може да ви научи на нещо. Също така ограничете импулса да осъждате и обсъждате тези, които са допуснали някаква грешка. Спрете да се оплаквате и станете жизнерадостни, енергични и силни личности. Така ще повлияете положително и на другите хора.
• Когато негативни мисли навлязат в ума ви, веднага ги заменете с позитивни. Позитивното винаги доминира над негативното, а и така умът ви ще бъде в състояние да мисли само най-добрите неща. Негативното мислене е процес, в който негативните схеми възникват верижно. Освободете се от всички ограничение и станете силни хора, мислещи позитивно.

16.Направете усилие да сте весел през деня. Това е полезно не само от физическа гледна точка, но и разсейва напрежението в трудни условия и създава отлична атмосфера, където и да се намирате. Не отдавна бе съобщено, че у племената Таурипан в Южна Америка има ритуал, при който те се събуждат през нощта, за да си разказват шеги. Така от дълбок сън, те се прехвърлят в наслаждение от смеха и отново след това заспиват за секунди.

17.Научете се да управлявате времето си. Седмицата има 168 часа. Това е достатъчно за да постигнете целите които сте си поставили. Бъдете безпощадни към времето си! Всяка сутрин отделяйте по няколко минути, за да планирате деня си. Планирайте го съгласно своите приоритети и се фокусирайте на само върху належащите, но маловажни задачи (примерно многото телефонни разговор, които трябва да проведете), но особено и върху тези, които са много важни, не са спешни, защото точно те ви развиват като личност и професионалист. Важни, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни резултати и включват стратегическото планиране, развитие на взаимоотношенията и професионалното образование. Никога не позволявайте наистина важните неща
да останат на заден план, изместени от тези които нямат толкова голямо значение за вас

18.Контактувайте предимно с положителни и фокусирани хора, от които можете да учите и които няма да изтощят енергията ви с оплаквания и лошо настроение. Развивайте взаимоотношения с тези, които непрекъснато се усъвършенстват и преследват най доброто, което живота може да им предложи, така ще имате достатъчно приятели по пътя към върха на която и планина да изберете да изкачвате.

19.Говорят, че Стивън Хокинг, един от великите съвременни физици е казал, че ние живеем на неголяма планета до средно голяма звезда, разположена в края на една от стотици хилядите милиони галактики. Дали наистина вашите проблеми са наистина сериозни в този свят? Вие живеете на тази земя за наистина много кратко време. Защо не направите себе си обречен да има само хубав опит? Защо да не посветите себе си, оставяйки добро наследство на света. Седнете сега и напишете лист с всичко което притежавате в живота си. Започнете първо със здравето или семейството си – нещата,
които често вземаме за даденост. Напишете страната, в която живеете, храната, която ядете. Не спирайте докато нямате написани поне 50 айтъма. Веднъж на няколко дни поглеждайте този списък и ще се удивите колко богат е вашият живот.

20.Вие сте длъжни да имате мисия в този живот. Това е наборът от водещи принципи, които ви показват посоката, в която се движите и къде искате да се намирате в края на своя живот. Мисията въплъщава вашите ценности. Това е вашият личен фар, който поддържа неотлъчно курса на вашите мечти. Веднъж в месеца седнете за няколко часа да напишете 5-10 принципа, които ще управляват живота ви и които ще ви поддържат в кондиция през цялото време. Пример за това може да е решението да помагате на другите, да бъдете добър гражданин, да станете богат или силен лидер. Каквато и да е
мисията на вашия живот, усъвършенствайте я и я преглеждайте непрекъснато. Тогава когато нещо неприятно се случи или някой се опита да ви навреди, вие бързо и точно се връщайте към избраната пътека, съзнавайки, че се движите в посоката която самите вие сте избрали.

21.Никой не може да ви обиди или нарани без ваше разрешение. Един от златните ключове на щастието и истинския успех е интерпретацията на събитията, коитоса се случили преди вас. Истински успяващите хора са страхотни интерпретатори. Хората, които постигат величие, развиват у себе си способност да интерпретират отрицателните събития като позитивни предизвикателства, които ще им помогнат в израстването и движението нагоре по стълбичката на успеха. Не съществува отрицателен опит, само опит, който помага в развитието ви и закалява характера ви, така че да се стремите към
нови постижения. Не съществуват неуспехи, а само уроци които можете да извлечете от тях.

22.Научете се да четете бързо. Четенето – това е силен метод да спечелите многогодишен опит с няколко часа учене. Например повечето биографии отразяват стратегиите и философиите на великите лидери и смелите личности. Четете ги и ги ползвайте за образец. Бързото четене ще ви позволи да поглъщате повече количество материал в сравнително кратък период от време.

23.Помнете имената на хората и се отнасяйте добре с тях. Приемете този навик с ентусиазъм, това е една от малките тайни на успеха. Всеки на този свят носи въображаема значка: “Аз искам да се чувствам важен и оценен”

24.Бъдете нежен като цвят, когато трябва да сте добър, но силен като гръмотевица, когато се опира до принципа. Бъдете вежливи и учтиви, но не позволявайте да ви манипулират. Бъдете сигурен, че така винаги ще се обръщат към вас с уважение.

25.Никога не обсъждайте здравето, финансовото си състояние и други лични проблеми с хора, които не са от вашето семейство. Бъдете много дисциплиниран по този въпрос.

26.Бъдете честни, търпеливи, упорити, скромни и щедри.
27.Винаги вземайте топла вана след дълъг и изморителен ден. Възнаградете се даже и за най-малките постижения. Отделяйте време да възстановите ума, тялото и духа си. Това ще ви помогне да осъществите най-важните си цели и да преминете към следващото ниво на към което се стремите.

28.Научете се да управлявате дишането си – то е непосредствено свързано с източника на вашата енергия. Например когато умът ви е възбуден, дишането е по-учестено и повърхностно. Когато сте релаксиращ и съсредоточен, дишането ви е дълбоко и спокойно. Практикувайки дълбокото дишане, вие ще развиете спокойствие, уравновесено поведение и ще останете непоклатими в критична ситуация. Запомнете правилото на хората от източните земи: “правилно да дишаш, означава правилно да живееш”

29.Практикувайте и култивирайте самовнушение. Това е незаменим инструмент за повишаване на представянето. В един или друг момент ние винаги се представяме по някакъв начин, но важното е да вземаме пример от тези, които ще допринесат а собственото ни усъвършенстване. Ако искате да станете по-ентусиазиран, повтаряйте: “Днес аз съм по-ентусиазиран и ежедневно ще подобрявам това качество в себе си.” Повтаряйте това отново и отново. Запишете тази мантра 500 пъти, правете това постоянно три седмици подред и ще видите, че развивате това качество. Това е стратегия, която
индийските мъдреци приемат от хиляди години за развитие на духа и ума си. Не се обезкуражавайте, ако резултатите не са моментални, те се развиват в последствие. Произнесеното слово има огромно влияние върху ума.

30.Водете си дневник, за да следите постиженията си и за да излагате мислите си. Записването не само на постиженията, но и проблемите е един от най-ефективните методи за създаване на навик у вас за изтриване на лошите навици и развиване на точност в мисленето.

31.Стресът, това е вашият отговор при интерпретация на събитията. Двама човека могат да възприемат една ситуация и да реагират по коренно различен начин поставени в нея. Например говоренето пред публика може да предизвика страх у неопитния презентатор, докато добрия оратор вижда в това удивителна възможност да изложи мислите си. Разберете, че негативния ефект от обстоятелствата и задачите може да се управлява чрез мозъка и да се преобрази в положителен, така ще повишите представянето си във всеки един момент.

32.Прочетете книгата “Седемте навика на високо ефективните хора” на Стефан Кови. Тя съдържа мъдрости и съвети по посока на развиване на вашия характер и повишаване на взаимоотношенията ви с хората.

33.Работете с аудиокасети. Днес в този формат можете да намерите много програми и книги за самоусъвършенстване. Слушайте тези материали докато отивате към работа, докато чакате в банката, докато почиствате след вечеря. Превърнете колата си в колеж върху колела и използвайте времето докато шофирате да превърнете знанието в най-добрия си приятел. Така ще можете продуктивно да използвате времето си. Използвайте същата тази възможност за учене и постоянно разширяване на хоризонта на вашия ум и неговия огромен потенциал.

34.Опитайте да постите поне веднъж на две седмици. По време на тези дни пийте плодови сокове и яжте само свежи плодове. Ще се чувствате по-енергични и леки. Постенето освен това оказва благоприятно влияние върху силата на вашата воля.

35.Поставете плейър в офиса си и слушайте лека успокояваща музика през деня. Поставете бутилка с ароматни вещества и картини. С магията на асоциациите, работата ви ще се превърне в нещо, което ви доставя удоволствие и ще предизвиква приятни усещания у вас. Посещавайте книжарниците, в тях можете да намерите множество книги и касети за самоусъвършенстване.

36.Прочетете книгата на Джеймс Ален: “Като мислещия човек” и то не само веднъж, а постоянно я препрочитайте. В нея се съдържат огромно количество безценни мъдри съвети как да направите по-пълноценен и щастлив живота си.

37.Помнете, че способността да прощаваш е добродетел, която немного притежават, но тя е много важна за поддържане на спокойния ум. Марк Твен е написал, че прошката е уханието на теменужки, което се носи над хълма, когато някой ги потъпква. Прощавайте тогава когато наистина ви е трудно. Използвайки своя емоционален мускул на прошката регулярно, така дребните грешки и малките обиди не ще ви трогнат и нищо няма да може да ви нарани.

38.Изпразнете “чашата си”. В пълна чаша нищо не може де поемете повече. Така както човек, който счита, че не може да научи нищо повече, бързо ще спре да се развива и не би могъл да се движи напред. Истинския смисъл на това е, че зрелият човек е този, който вижда във всяка възможност шанс за учене. Дори учителите имат учители.

39.“Двуминутният ум” - това е прекрасно упражнение за развиване на концентрацията. Просто наблюдавайте втората стрелка на ръчния си часовник в продължение на две минути и не мислете за абсолютно нищо. В началото мисълта ви ще се отвлича, но след 21 дни тренировки, вниманиетови ще престане да се разсейва. Едно от най-великите качества, които човек може да развие в себе си, за да постигне успех, е способността да се концентрира за продължителен период от време. Научете се да изграждате мускула на концентрацията и никоя задача не би била вече трудна за вас.

40.Пийте една чаша топла вода преди да започвате някакво свое представяне. Роналд Рейгън е използвал тази стратегия, за да е сигурен, че ще поддържа мекия си меден глас. Овладяването на изкуството на говорене пред публика-благородна цел. Посветете себе си на тази цел. Вие и сега сте оценяван по качеството на комуникационните си умения.

41.Когато сте прав и срещате някого, стойте изправен и непоколебим. Очевиден признак за неконцентрираност и слаб ум е постоянното шаване, непрекъснатото движение на очите и повърхностното дишане.

42.Действайте твърдо и ще бъдете твърди. Бъдете смели и вдъхновявайте другите с действията си. Но винаги бъдете деликатни и внимателни.

43.Не питайте какво светът може да направи за вас, а по-скоро какво вие можете да направите за този свят. Обслужвайте важните си цели в живота. Това е най-пълноценното вложение на времето. Запомнете, в здрача на своя живот, когато всичко е вече казано и направено, качеството на вашия живот ще се определя от качеството на вашият принос към живота на другите. Оставете богато наследство на тези, които са около вас.

44.Веднъж в седмицата ставайте на зазоряване. Това е вълшебно време от деня. Отдайте се на спокойствие, отидете да се разходите или просто послушайте стари записи на Елла Фиджералд. Вземете дълъг горещ душ и направете сутрешна гимнастика. Почетете от някоя класическа книга. Ща се почувствате жив и изпълнен със сила.

45.На позволявайте на никой да знае всичко за вас. Култивирайте загадъчност.

46.Овладейте изкуството да говорите пред публика. Има много малко природно надарени оратори. Един известен юрист ужасно заеква, но благодарение на мъжеството и силата се да убеждава, той се превръща в брилянтен оратор. Създайте си модел на човек, който мислите, че е високо ефективен и въздействащ комуникатор. Представете себе си като този човек. Стойте като него, усмихвайте се като него и говорете като него. Резултатътще ви удиви.

47.Потърсете мотивиращи презентатори занимаващи се с проблемите на трениране на характера и дългосрочните успехи. Поставете си за цел да посещавате мотивиращи лекции всеки месец, които да подновяват мисълта за важността на личностното ви израстване в мозъка ви. В един семинар от два часа, можете да научите силни техники и стратегии, за които другите отделят много години в изследване и намиране. Никога не мислете, че нямате време за усвояването на нови идеи, вие инвестирате в себе си.

48.Прочетете прекрасната книга на Денис Уоли: “Открий щастието”. Тя наистина ще отвори нови хоризонти за вас в търсенето ви за оптимално състояние на здраве и щастие.

49.За да повишите концентрацията си, четете пасаж в книга, която никога не сте виждали до момента. След това се опитайте да изрецитирайте прочетеното. Практикувайте това за по 5 минути на ден и се насладете на резултата, който ще последва след няколко месеца усилия.

50.Опитайте се да бягате по 5 км. на ден, като се опитвате да ги увеличите на 10 км. Постоянно разширявайте границите на вашите способности – и вашият потенциал бързо ще расте. Помнете, тялото ви ще даде само толкова колкото искате от него.

51.Ароматите са ефективно средство за релаксация. Миризмите имат забележителен ефект върху състоянието на мозъка и настроението. Купете си есенция на портокал и карамфил от местния магазин. Поставете няколко капки от тази есенция в чаша с гореща вода и вдишайте сладкия аромат и парите за няколко минути. След това оставете тази отвара в стаята където се намирате. Ще постигнете усещане за мир и спокойствие. Не отдавна е установено, че малко парченце ябълка в стаята, в която спите способства за спокоен сън.

52.Открийте удоволствието в това да се разхождате половин час след като сте приключили със своята вечеря. Разходките в естествена обстановка са най-добри. Разхождането е може би най-идеалното упражнение в природата, но когато се разхождате не мислете за работа, сметки или проблеми които имате, защото това ще неутрализира много от позите, които иначе бихте имали от тази разходка. Просто се наслаждавайте на това, че вървите. Отчетете богатствотона това, което ви заобикаля и се оставете на красотата на природата и чистия въздух.

53.Започнете да ходите на фитнес. Силните хора са твърдомислещи. Не позволявайте физическата и духовната ви сила да отслабва с възрастта. Хората на 75 години участват в маратон, 80-т годишни жени са занимават с алпинизъм, а 90-т годишни баби и дядовци живеят богат и продуктивен живот. На колкото и години да сте – 19 или 93, поддържайте форма и се отнасяйте със страст към живота.

54.Никога не спорете с човека за когото работите, ще изгубите повече от един аргумент в спор.

55.Когато става въпрос за бизнес облекло, тъмният костюм изразява сила, изисканост и авторитет. Някога да сте виждали първи министър или президент в светъл костюм?

56.Периодично изпращайте написани на ръка бележки на ваши клиенти и делови партньори за укрепване на контактите си. Разработете си система, която да ви напомня да изпащате по нещо ценно поне веднъж на четири месеца. Изпратете им пощенска картичка, когато сте във ваканция. Дори да трябва да изгубите часове, за да надпишете неколкостотин картички, не се притеснявайте, инвестирали сте изключително добре времето си. Друга идея е да изпратите нова интересна статия на вашите партньори като дискретно напишете, че предполагате, че те биха се заинтересували от нея, и че продължавате да цените партньорските си взаимоотношения. Изграждането на добри
взаимоотношенията трябва да заема централно място в съзнанието ви.

57.Двата фундаментални фактора за щастие са баланса и умереността. От една страна е нужно да поддържате баланса на всички дейности, а от друга – да не изпадате в крайности.

58.Пийте чай от жасмин, който можете да намерите във всеки китайски магазин. Той е страхотен за здравето и има силно релаксиращ ефект. Също така опитайте да поставите няколко парченца пресен джинджифил в чаша с гореща вода, получава се страхотен чай, който ще възвърне жизнеността ви и ще повиши тонуса ви.

59.Запомнете, че ефективното управлението на времето ви прави наистина гъвкави. То ви позволява да правите нещата, които наистина искате да правите, а не само тези, които трябва да правите.

60.Не четете произволно избрани книги за личностно развитие. Четете ги и вземете от тях полезните идеи, които са ви необходими. Някои хора мислят, че трябва да правят всичко, което им се внушава и изпадат в крайности. Подберете само това, което на вас ви трябва, а останалото отхвърлете.

61.Станете приключенец. Съживете духа си и чувството за веселие. Станете дете отново. Веднъж на няколко месеца планирайте някакво ново, силно и вълнуващо забавление, като рафтинг например, или гмуркате, или сърфинг, скално катерене, бойни изкуства, плаване с яхта, подводен риболов или къмпинг. Това ще държи живота ви в перспектива, ще поддържате по-близки отношения с тези, с които споделяте тези дейности и ще поддържате духа си бодър и млад.

62.Излизайте сред природата. Природните пейзажи оказват силно влияние върху вашите емоции, така че да се чувствате освежени, заредени и обновени. Хората, които повишават представянето си с възрастта са разбрали важността на това да се връщаш към природата. Започнете да ходите на къмпинг или просто ходете на спокойна разходка в гората. Отдъхнете до тих ручей. Посадете си малка градинка, която да ви служи като личен оазис сред шумния град. Култивирайки приятелство с природата, вие бързо ще намерите повече спокойствие, удовлетвореност и богатство във вашия живот.

63.Помнете, как говорят мъдреците: Здрав дух в здраво тяло. Никога не пренебрегвайте тялото си, което е непосредствено свързано с вашият дух. Това е вашият храм. Поддържайте го с ежедневни упражнения и се грижете за него като за ваше владение, защото то е точно такова.

64.Бъдете силни, така че нищо да не нарушава спокойствието на вашия ум. Един известен боксьор веднъж бил изключително нещастен. Когато го попитали защо, той казал, че си е позволил да мисли за негативни неща. Ограничавайте желанията си и бъдете целеустремени. Постоянната практика облекчава този процес. Вие наистина не можете да си позволите лукса дори веднъж да мислите негативно.

65.Не яжте три часа преди сън. Това ще улесни храносмилането ви и ще ви осигури спокоен сън. За по-дълбок и обновяващ сън, запомнете, че ежедневните физически упражнения и релаксът един част преди сън са много подходящи. Също така, не работете в леглото и не мислете за нищо, което може да ви обезпокои. Освен това Леонардо да Винчи е казал: “добре изживения ден води до щастлив сън”.

66.Бъдете внимателни за репутацията си. Ако тя е добра, ще ви води към най-високи положения, но ако е опетнена, дори малко, ще бъде трудно да си я възвърнете. Винаги мислете над това как действате. Никога не правете нещо, за което майка ви не би говорила с гордост за вас. Наслаждавайте се на живота, но не забравяйте да сте благоразумни.

67.Намерете си ментори, които да ви насочват към вашия прогрес. Грешките в света винаги са били правени поне веднъж преди вас, защо да не извлечете ползите от опита на другите. Намерете някой, който проявява мъдрост и внимание към другите, намерете наистина зрял човек. Вашият ментор трябва да е наясно с вашите интереси и би трябвало да е достатъчно добър в съответната област, за да ви осигури добро направление. Всеки иска да се чувства оценен и дори най-заетия човек ще намери време да асистира на човек, който го уважава и оценява съветите му.

68.Направете си списък със слабите си страни. Истински увереният и просветен човек ще напише слабостите си и ще търси методи за подобрение. Помнете, че дори най-великите и силни хора имат слаби страни. Някои са по-добри от други в прикриването им. От друга страна научете силните си страни и ги съхранявайте.

69.Никога не се оплаквайте. Бъдете възприет като позитивен, силен, енергичен и ентусиазиран човек. Някой, който се оплаква, циничен е и винаги търси негативното във всичко, ще уплаши хората и няма да успява в нищо. От чисто психологическа гледна точка, нещата се създават два пъти: веднъж в съзнанието ни и след това в реалността. Фокусирайте се върху позитивното. Бъдете така духовно силен, че нищо да не ви измества от панираната посока към успеха. Разберете какво искате и твърдо вярвайте в него. То със сигурност ще се осъществи.

70.Не обръщайте внимание на слабостите на приятелите си. Ако търсите грешки, вие почти сигурно е, че ще ги намерите. Бъдете достатъчно зрял, че да игнорирате дребните грешки на другите и вижте доброто, което всеки притежава. Можем да се учим от всеки. Всеки има история, която може да ни разкаже, шега, която да споделис нас, урок, който може да ни даде. Отворете съзнанието си за това и ще научите страхотни неща. Приятелите са изключително важни за щастливото съществуване, особено тези, които споделят много опит и се смеят с вас. Работете упорито да създавате приятелства и въобще всякакви взаимоотношения, които ви правят по-силни и ви обогатяват. Звънете на приятелите си, купувайте им малки подаръци- книга или нещо друго, което ще ги зарадва. Законът на фермата поставен в между личностните взаимоотношения и всички останали взаимоотношения в живота гласи “каквото посеете, това ще пожънете” - така че, за да имате добри приятели, първо вие бъдете такива.

71.Бъдете добри, внимателни и вежливи. Но също така бъдете проницателни и разбирайте когато трябва да сте твърди. Това е признак на добре оформен характер и вие със сигурност ще вдъхвате респект. Много е полезно да четете книги за приятелското поведение и градивните взаимоотношения: за това как да станете добър слушател, как да давате искрена оценка, как да подобрите междуличностните си умения. Но за да постигнете истински успех, първо трябва да разберете, че житейската мъдрост и проницателност са основните умения, които са ви нужни за това. Опитвайте се да разбирате човешката психология и се научете да определяте същността на всеки човек. Никога не позволявайте да се възползват от вас. Останете над клюките и интригите, но разберете, че те наистина съществуват и е добре да знаете какво се случва зад вас. Така прави всеки добър лидер.

72.Създайте своя имидж на високо компетентен, силен, дисциплиниран, спокоен и порядъчен човек. Намерете правилното съотношение между имиджа, който искате да създадете и вашия характер. Създайте впечатление за тайнственост за себе си, защото истински мъдрият човек никога не разкрива всичко от себе си. Не казвайте на всеки всичко за себе си, вашите планове и стремежи. Успяващите граждани на света мислят три пъти преди да говорят, защото изговорената дума не може повече да се върне назад. Правете така, че нещата да изглеждат лесни, и хората ще казват че вие сте природно талантлив. Говорете само добри неща и ще сте заобградени от хора. Никога не говорете лоши неща за някого ивсички ще знаят, че вие никога няма да злословите зад гърба им. Градете своя характер и живейте високо принципен живот.

73.Добро правило е това, че фамилиарността поражда презрение. Звездите остават далеч над земята. Вие трябва да спазвате дистанция от всички, но да поддържате най-близки взаимоотношения. Ако хората видят и знаят за лидера всичко, той губи аурата си, а с това и авторитета и тайнствеността си. Например Ронълд Рейгън е бил известен като превъзходен лидер. Той внимателно съхранявал имиджа си на дружелюбен и внимателен политик, който на първо място поставя интересите на САЩ. На международни срещи на лидерите, той печелел внимание и уважение със своите тъмни костюми и атрибути на властта, като политически съветници, офицери, охрана и конвой от лимузини. Неговото появяване винаги се е асоциирало с власт и сила. Вие виждали ли сте президента с бански костюм на басейна си? Или в халат след дълъг сън, небръснат и несресан? Сътрудниците на Рейгън никога не позволявали и бегъл поглед, защото би отнело от имиджа на президента. Във времето на Клинтън нещата се промениха и вие можете да видите президента ядейки хамбургер в бизнес костюм и бейзболна шапка. Това също се харесва на публиката, тя го определя като “един от нас”.

74.Научете се да организирате времето си. Грешно е да мислите, че като станете последователен в управлението на времето си и живеете според внимателно определени графици, вие ще сте скован и неспонтанен. Правилната организация позволява едновременно да постигнете важните цели и в същото време да се наслаждаване на свободното си време. Доброто управление на времето ви предлага повече време за удоволствия и релакс. Тези важни моменти трябва да са поставени в седмичната ви програма, точно както ангажиментите, не се лишавайте от тях. Също така, дисциплинирайте себе си и спрете да губите време в ежедневни не толкова важни ангажименти, като обажданията по телефона, концентрирайте се върху това, което наистина има значение за вашата житейска мисия. Също така отделяйте време за самообновление и размишления, за създаване на взаимоотношения на доверие и уважение, за физически упражнения, време за четене и дълбоки размисли, и време в служба на другите хора в обкръжението ви.

75.Бъдете добре информирани за текущите събития, най-новите книги, популярните тенденции. Най-добрите в бизнеса четат пет или шест вестника на ден. Не е нужно да четете всяка статия във всеки вестник. Научете се да отбирате какво да прочетете сега, какво да пропуснете, и кое ще прочетете друг път (много успяващи хора разглеждат много вестници и списания, отрязват си статиите, които ги интересуват и ги пазят в папки.) Знанието е сила. Дали вие сте предприемач, лидер на корпорация или управлявате семейството си, то вие можете да промените собствения си живот и живота на тези около вас само с една идея. Питайте Гейтс, Едисън и Белл.

76.Когато избирате партньор в живота, помнете, че това е най-важното решение във вашия живот. Бракът ви осигурява 90% от подкрепата, щастието и осъществяването ви, затова изберете партньора си мъдро. Вземайте в предвид качества, като привързаност, чувство за хумор, интелигентност, цялостност, темперамент, зрялост, съвместност и това необяснимо усещане наречено химия. Внимавайте и не позволявайте на никой да влияе на решението ви.

77.Никога не обсъждайте личното си развитие с всеки. Стратегиите ви за разширяване на мисълта и духа ви са си ваши собствени. Другите може да не разберат смисъла на самоусъвършенстването ви и когато достигнете успеха да кажат, че сте се осланяли на готови техники. Запазете техниките за развитие за себе си.

78.Внесете разписание за време за релаксиране в седмицата ви и го спазвайте стриктно. Вие не бихте поставили друга дейност на мястото на планирана среща с президента на компанията или много важен клиент, тогава защо бихте отхвърлили времето за себе си. Трябва да имате време за себе си, да размишлявате, да разпускате, да презареждате батериите. Това са възстановяващите дейности, които ви позволяват да поддържате високо представяне и са особено ценни.

79.83% от нашите възприятие стават с очите. За да се концентрирате истински върху нещо, затворете очи и ще отхвърлите това, което ви разсейва.

80.Бъдете господар на волята си и слуга на съвестта си.

81.Развийте прекрасния навик да плувате всеки ден. Това ще ви гарантира перфектно здраве, ще ви поддържа реласкиран, концентриран и в добра форма. Плуването не е обременяващо за тялото, осигурява добра работа на белия дроб и изисква малко време. Помнете, че в здравото тяло се помещава здрав дух.

82.Хората, които са добре днес, със сигурност ще са щастливи утре.

83.Ключът за успешното управление на времето е правенето на това, което сте планирали да правите, когато сте планирали да го правите. Дръжте мисълта си изпълнена със задачи, само тогава, когато постигате всичките си цели, ще имате време за нещата, които са наистина важни за вас. Въпреки че е важно да сте гъвкави, следвайте запланираното си разписание, с помощта на малко дисциплина.

84.Чудесна техника за визуализация: ако сте притеснен за нещо, нарисувайте думите на вашите притеснения върху лист хартия. Сле<

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022