КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

32 стъпки за постигане на успешна комуникация

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 10 Май 2014

32 стъпки за постигане на успешна комуникация New article

Според Американската Асоциация по мениджмънт комуникацията е в основата на лидерството. Силните комуникативни умения са съществени, за да сте ефективен мениджър, но те са от особена важност за вас, независимо от позицията, която заемате в организацията. Какви умения, способности и знания биха Ви помогнали за постигането на по-добра комуникация? Следвайте ключовите 32 стъпки в писмената и вербална комуникация и ще сте сигурни, че останалите разбират посланието, което искате да отправите към тях:

1. Бъдете директни в изказването си, когато ситуацията го изисква. Кажете ясно какво мислите. Не изкривявайте посланието си с изказвания, които изопачават или омекотяват въздействието му.

2. Когато отправяте молба или давате насоки бъдете любезни, но твърди. Можете да благодарите на служителите си, че работят повече, без да се оправдавате за това.

3. Помислете за миг преди да говорите. Какво точно искате да кажете? Какви емоции искате да изразите? На кого искате да въздействате? Как точно можете да общувате, използвайки собствения си език?

4. Уверете се, че моментът е подходящ за това, което искате да кажете. Обикновено хвалбата е добре посрещната по всяко време, но отбягвайте да критикувате работата на служителя си, когато е на крачка да излезе от вратата ви или му предстои ваканция. По-добре запазете забележката си за по-подходящ за възприемане момент.

5. Убедете се, че имате всичката информация, която ви е необходима, преди да направите изказване. Вие можете или да отложите дискусията, или първо да зададете въпроси, които да ви помогнат в набирането на необходимата ви информация.

6. Бъдете ясни и точни в това, което искате. Ако не сте сигурни че хората, на които говорите са ви разбрали, помолете ги да повторят посланието ви.

7. Когато говорите за нещо важно, леко повишете глас или започнете да говорите бавно. Оставете езика на тялото да поставя ударения на важните послания, които отправяте. Изнасяйте тялото си напред, отваряйте широко очи и използвате подходящи жестове с ръце.

8. Винаги дръжте менидмънта си информиран. Вашите приближени искат да бъдат подготвени, да изглеждат добре и всичко да е под контрол. Ако ги затруднявате и им пречите, това ще се върне върху вас.

9. Не скривайте лошите новини. Слухът ще стигне до шефа ви преди вие да му кажете, отнемайки ви шанса да представите вашата гледна точка по проблема.

10. Говорете достоверно. Представяйте идеите си стегнато и ясно. Езикът на тялото Ви би трябвало да подсилва Вашата убеденост. Създавайте и поддържайте контакт с очи в критични моменти.

11. Запознайте се със слушателите си. Кои са те? Какво вече знаят? От какви детайли се интересуват? Какво са преживели преди Вие да отправите посланието си? Какво искат да чуят? Обръщат ли Ви внимание? Интересувате ли ги и какво искат Вие да им кажете?

12. Работете слушайки. Повечето хора изговарят средно по 120 думи в минута. Средният капацитет на слушане е около четири пъти по-бърз. Тази разлика позволява на мозъка Ви да мислите и за друго, докато слушате, но може и да Ви създаде проблеми, ако не се концентрирате върху думите на говорещия. Не планирайте отговора си докато другия говори.

13. Записвайте си идеите, които Ви идват на ум. Не разчитайте на това да си ги спомните по-късно.

14. Мислете на глас, когато пишете нещо важно, „обсъждайте“ го със себе си.

15. Фокусирайте се върху решенията, а не върху проблемите. Покажете не само, че имате решение, но и че искате да получите възможност да прокарате своето решение при конкретния проблем.

16. Питайте служителите си за мнението им. Това ще ги накара да се чувстват оценени и със сигурност ще има положително влияние върху ангажираността им към Вас и компанията. Покажете, че Вие наистина се вслушвате в идеите им, като ги реализирате. Ако не можете в момента да действате по тях, обяснете им защо това е така.

17. Не мислете, че всичко, което вие знаете и всеки друг знае. Персоналът ви няма как да знае, освен ако вие не му поднесете по внимателен и ясен начин информацията.

18. Организирайте периодично срещи. Срещите на персонала Ви осведомяват как се развива организацията ви, показват Ви важните постижения и безпокойства, в тях имате възможността да чуете това, което хората искат да ви кажат, а така ще получите идеи как да действате в бъдеще.

19. Използвайте срещите на персонала,за да помолите мениджмънта си за обратна връзка. Направете кръгла маса и изслушайте всеки един от тях.

20. Отхвърляйте възможността да се развиват слухове. Бъдете сигурни, по-добре е да дадете повече информация, отколкото по-малко. Поставете табло в офиса. Пишете новините на него. Позволете и на хората си да пишат въпросите и темите, които ги интересуват, и искат да бъдат обсъдени.

21. Никога не отричайте или лъжете, когато истината е излязла на яве. Често информацията достига до персонала ви, преди вие да сте му я поднесли лично. Когато това стане, намерете източника и установете дали информацията е факт или измислица. Когато разберете истината, кажете я на хората си.

22. Започвайте разговорите позитивно. Ако съществува възможност за конфликт, започнете с нещо, по което и двете страни имате съгласие. Постройте разговора върху основа, която позволява запазването на позитивна атмосфера.

23. Отбягвайте думата „но“. Тази дума веднага поставя хората в отбранителна позиция. По-добре използвайте думата „и“, за да поддържате позитивен разговор.

24. Използвайте позитивен език. Съгласувайте това, което казвате с начина, по който го казвате. Не позволявайте да си изградите репутация на човек, който винаги намира пропуски в идеите на другите.

25. Търсете положителни изрази при изказа си и ги използвайте, за да замествате тези, свързани с принуда и задължение.

26.Помолете за мнението на другите. В преговорна ситуация използвайте въпроси, за да разберете какви са интересите на събеседника ви и от какво би могъл да има потребност. Опитайте с въпросите: „Какво искате от мен в тази ситуация?“, „Какви са интересите ви по отношение на това, което ви предлагам?“

27. Изложете пред другите от какво имате необходимост. Така, както вие е добре да знаете потребностите на другите, така и те искат да знаят Вашите. Важно е да изразите не само от какво изпитвате необходимост, но и защо това е така. Често несъгласието се причинява от метода на решаване на ситуацията, а не от преследването на целите.

28. Подгответе си няколко сценария. Ако предпочитаното от Вас решение не е приемливо, предварително помислете доколко е възможно за Васда се отдалечите от него. Помислете, защо другата страна би могла да отхвърли Вашето предложение и бъдете готови да излезете с друга идея.

29. Не спорете. Вие спорите когато искате да внушите на другия, че греши, а не за да постигнете съгласие, независимо от ситуацията. Споровете унижават другия човек и често водят до премерване на силите.

30. Преценете кога писмената комуникация е за предпочитане. Изисква ли се вземане на решение? Решението комплексно ли е? Трябва ли да се обмисли, преди да се вземе някакво решение? Под влиянието на тези обстоятелства, документът често е за предпочитане.

31. Избягвайте юридическия тон. Използвайте комуникационен стил на писане. Пишете така, все едно говорите на приятели.

32.Пишете стегнато и целенасочено. Фокусирайте се върху основното, не върху детайлите. Направете встъпителния си параграф кратък – сграбчете интереса на читателя и го задръжте с ясен и стегнат текст.

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022