КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Трите най-важни фактора в интернет маркетинга

От: Борил Богоев | Дата: 09 Май 2014

Трите най-важни фактора в интернет маркетинга

Има три важни фактора в интернет маркетинга, от които зависи дали ще постигнете успех или ще си останете в редиците на мечтателите за интернет богатство. Без тези три фактора, вашият сайт представлява безполезна купчина от файлове, хабяща мястото на някой сървър в Интернет.

Кои са тези фактори?

Това са трафикътконверсията и дългосрочната стойностна вашите клиенти.

1. Трафик

Ако никой не посещава на сайта ви, никой няма да купи нищо от вас – близко е до ума. Без трафик един сайт е като мъртъв. Така че ваша основна и първа задача (по-важна дори от модерния дизайн на вашия сайт и тарикатските плъгини, които сте намерили в интернет) е да осигурите посетители за сайта си. Колкото повече, толкова по-добре.

Също така е важно какъв трафик привличате към сайта си. Той може да бъде нетаргетиран и таргетиран. Общият (нетаргетиран) трафик обикновено не Ви върши никаква работа – това са безцелни посетители, които просто разглеждат сайтове. Таргетираният трафик е този, който ще Ви донесе повече продажби и успех. Това са посетители, които търсят нещо определено и го намират на вашия сайт.

Възнамерявам да отделя доста статии по темата за трафика, така че – продължавайте да четете.

2. Конверсия

Колкото и голям трафик да имате, ако не го използвате, той е безполезен. Да, носи Ви удовлетворението на известната личност, но нищо повече. Затова страниците на вашия сайт обикновено се използват, за да накарат посетителя да направи нещо – да купи продукт, да поръча услуга, да попълни форма с данни или нещо подобно. Колкото повече от посетителите на сайта извършват желаното от Вас действие, толкова по-голяма е конверсията Ви. Тя се измерва в проценти и формулата е следната:

% Конверсия = (брой извършени желани действия / брой посетители) * 100

Ето един пример: Ако продавате своята нова електронна книга от сайта си и имате по 180 посетителя на ден, от които 2 купуват, то вашата конверсия е (2/180)*100 = 1,1 %.

За нормална конверсия се приема в рамките на 1-3%, за добра – 5%. За повече от 10% конверсия, Вие може да се считате за маркетинг гуру. Разбира се, конверсията зависи от множество фактори, за които ще пиша по-нататък във времето.

3. Дългосрочна стойност на клиентите

Ако даден посетител си купи от Вас книга и Вие – понеже сте хитър маркетинг гуру – сте го накарали да се регистрира във вашия e-mail списък, то вие можете да го облъчвате с полезна информация и оферти дълго време след първата покупка. Ако успеете да изградите доверие към себе си, този клиент ще купи много пъти от Вас. С други думи неговата стойност за вашия бизнес не е само в първата покупка, а във всичките пари, които ще похарчи при Вас с времето.

Има най-различни начини за повишаване на дългосрочната стойност на вашите клиенти, но всички те преминават през изграждането на взаимно довериеадекватна комуникация и грижа за клиента.

Ето примерче: Ако посетителят си купи вашата книга за 20 лв и Вие не направите нищо, за да го задържите, неговата стойност за вас е 20 лв. Но ако успеете да го направите Ваш “фен”, да направите така, че да Ви има доверие, да е доволен от Вас, то той може да си купи вашият курс за домашно обучение за 199 лв и да участва в предлаганите от Вас семинари на живо за 490 лв. А след това да ви препоръча на още 10-20 свои приятели, които да направят покупки от Вас за подобни суми. Както виждате, стойността на клиента за Вас става вече 20+199+490=709 лв, като ефектът от препоръките е още по-голям и, на практика, лавинообразен.

***

Ето защо, като онлайн бизнесмен и маркетингов специалист, вие имате три основни задачи, за да доведете бизнеса си към успех. 1) Да увеличавате трафика към сайта си. 2) Да увеличавате конверсията на офертите си. 3) Да увеличавате дългосрочната стойност на клиентите си. Изглежда просто, но не е. Изглежда лесно, но не е.

Изглежда дребно – само три неща – но не е!


 

 

 

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022