КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

5 съвета, за да направим уникални инфографики

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 20 Ноември 2014

5 съвета, за да направим уникални инфографики New article

Когато си мисля за инфографики веднага си представям супер зашеметяваща визуална инфографика, която разказва история. Може да имате визуално най-зашеметяващата инфографика, но ако съдържанието и по никакъв начин не успее да привлече читателя, то всички тези усилия, които сте вложили са били напразно. При създаване на инфографиките, качеството на крайния продукт винаги се определя от качеството на съдържанието, което използвате.

 

За щастие днес, намирането на качествено съдържание никога не е било по-лесно. Днес социално-политически и маркетингови агенции за проучвания редовно публикуват актуална информация, която в повечето случаи е със свободен достъп. С това богатство от информация, все пак трябва да използваме възможно най-добрите и гарантирани източници за всички данни, които задвижват инфографиката, която създаваш. Представям Ви 5 правила, към които е хубаво да се придържате, когато решавате кои данни да включите в своите инфографики.

 

1. Уверете се, че данните които ще включите, разказват история

Ако не успеете да разкажете история със своята инфографика, това означава, че правите нещо погрешно. Целта на инфографиката е да се предаде визуален характер на данните, за да помогне на читателя да разбере съдържанието. Хората сами ще искат да се ангажират с дадена инфографика, ако тя им разказва история, за която тях ги е грижа и искат да научат. Важно е да държим очите си отворени, тъй като не всяка информация е интересна, дори и ако се опитате да я направите визуално достъпна и по-интересен начин.  

 

2. Използвайте надеждни източници

Както не всички данни са интересни, така и не всички източници са надеждни. При пресяване на данните трябва да се опитаме да достигнем до най-безпристрастния източник, ако е възможно. Ако не сте сигурни дали даден източник е надежден, задайте си следните въпроси:

  • Кой е написал тази информация? Дали автора е упълномощен?
  • Дали информацията е свързана с надеждна организация?
  • Кога информацията е актуализирана за последно?
  • Каква е целта на организацията, която публикува информацията?
  • Осигурява ли автора библиография?

 

3. Използвайте текущи данни

Светът се променя бързо, а скоростта на промяната се ускорява.  Когато става въпрос за проектиране на инфографики трябва да се използва най-актуалната налична информация. Добро правило е да не се опитваме да използваме всички налични данни, а само тези които не са по-стари от една година. Хубаво е отстрани на инфографиката да се направи библиография на данните, тъй като тя ще даде контекст и по-голяма яснота по отношение на графиката. Ако използвате няколко източника, убедете се, че те се допълват. 

 

4. Ограничете броя на източниците

Почти невъзможно е да се създаде логично последователен разказ, ако използвате петдесет различни източника. Всеки път, когато добавяте допълнителен източник, мислете за него като за представяне на нова възможност, която се вписва във вашата инфографика. Два или три източника са идеалната бройка, но колкото повече добавяте, толкова повече вариации получавате, различен контекст на информацията, която представяте.

 

5. Източници

Изключително важно е да цитирате източниците, които ползвате. Когато ползвате множество от източници, е важно да се опишат в библиографията, кои данни на кого са, това придава яснота на читателя. Не забравяйте винаги да цитирате основния източник в графиката. 

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022