КошницаКошница
Кошницата Ви е празна!

Как да се научите да управлявате хора. Мениджмънта не е нищо повече от мотивиране на други хора

Препоръчано
От: Diteramb Consult | Дата: 22 Април 2015

Как да се научите да управлявате хора. Мениджмънта не е нищо повече от мотивиране на други хора New article

Поздравления! Вие най-сетне постигнахте, това което сте, Мениджър - може би за първи път в кариерата. И сега, какво? Може би се чувствате малко по-нервни, което всъщност е разбираемо. Да сте мениджър е много по-различно, от това което сте правили до сега. "Мениджмънта" има съвсем различен набор от цели, правила и се изисква различен набор от умения. Много често, хората които са нови в управлението не разбират напълно какво означава да бъдеш мениджър - как животът им ще се промени. 

 

В тази статия ще ви представя набор от насоки, които да използвате, по-време на този преход. Това не са ежедневни инструкции, а по скоро рамка, която ще ви помогне в процеса на поставяне на цели и управление на персонала.

 

 

1. Вече сте мениджър, разберете каква ще е вашата роля сега. Какво ще определя вашият личен принос в цялата концепция. На първо място мениджърите не са индивидуални участници. Това означава, че вие ще отговаряте за работата на други лица. Вашият успех ще зависи от това колко добре вашият екип изпълнява дадените проекти, задачи. Ще отговаряте за цялата свършена работа, не само от вас, но и от вашите подчинени. Не можете да поправите всички проблеми - дори и не опитвайте...това вече не е ваша работа.

 

 

2. Подгответе се за прехода. Новата ви роля ще донесе разочарования и объркване, може би не веднага, но често мениджърите се разкъсват в различни посоки. Ще следвате различен дрескод на обличане. Ще имате нови правила, на които да се подчинявате ( особено в областта на Човешки ресурси ). 

  • Намерете си ментор: Намерете мениджър с много опит, който да ви помогне в прехода. Това е много важен и често пренебрегван инструмент. Това показва зрялост и ще спечели почит в очите на подчинените ви.
  • Присъединете се към някоя група: Има много в интернет пространството. Попитайте други мениджъри и ръководители, към кои групи и клубове членуват. Възползвайте се от възможностите за комуникации във вашите среди.
  • Свържи се с Човешки ресурси ( ЧР): Отидете в отдел ЧР и попитайте за някакви книги или курсове за обучение, които биха могли да ви бъдат полезни. 
  • Помогнете на вашите служители да се справят: Възможно е хората, които ще ръководите да изпитват завист и негодувание. Вие не можете да го предотвратите, но ако поддържате комуникацията отворена, ще намалите проблемите. Въпреки това, не трябва да забравяте, че сега сте ръководител и не трябва да споделяте с бившите си колеги, трябва да умеете да се въздържате от ненужни коментари. Дори и да изглежда малко неудобно в началото, не бъдете срамежлив...само следвайте стъпките, бъдете себе си, и не забравяйте от къде сте тръгнали.
  • Не пренебрегвайте семейството: Вашето семейство, деца и приятели все още се нуждаят от вас, точно както и преди. Вие ще имате много повече ангажименти сега - управлението е тежък период и отговорност. Дръжте приоритетите си на преден план. Не искате вашата кариера да разруши семейството ви, както и обратното. 
  • Не пренебрегвайте здравето си: Ок, открили сте, че това всъщност е забавно. Работата е вълнуваща, вие работите дълги часове, може би сте взели работа и за в къщи, отделяте все по-малко време за семейството, децата и приятелите..., не спите достатъчно? Сигурни ли сте, че точно това искахте?

 

 

3. Определете целите си: Напишете всичко, за което се сетите на един лист и го поставете на видно място. Това ще бъде вашият контролен лист. Но внимавайте, тук, в този списък някой цели ще се променят с течение на времето, в зависимост от стратегиите предадени ви от управлението, а други ще остават същите. Преглеждайте списъка често, с критично око и го редактирайте когато е необходимо.

 

 

4. Запознайте се с вашият екип: Вие трябва да познавате силните и слабите страни на всеки член от екипа. Ще използвате това знание за балансиране на производителността на екипа ви.

 

 

5. Разпределяне на задачи: Използвайте информацията по-горе, за да можете правилно да разпределяте задачите на екипа си. Това се нарича правилно разпределяне  на работните задачи според личните умения и качества на всеки. Възползвайте се от силните страни на хората, за да изградите един успешен и допълващ се екип от професионалисти.

 

 

6. Срещайте се често с членовете на екипа: Редовните срещи са от решаващо значение за доброто управление. Тези срещи имат няколко цели:

  • Давайте мнение за ефективността на работата. Обсъждайте целите от предходната седмица, включително и това, кое е минало добре, кои области биха могли да се подобрят за следващия път и как може да се получи по-добре.
  • Опишете целите за следващото заседание. Те ще послужат като основа за следващия седмичен разбор на задачите.
  • Научете повече за отдел Човешки ресурси: Вие ще сте най-често в контакт с тях, за да се информирате за въпроси, които засягат работата на вашия екип. Информирайте ги.
  • Попитайте, интересувайте се от идеите на екипа ви: Вашият персонал иска да се чувства ангажиран. Мотивиращ фактор номер едно за хора, които напускат работа е лошото управление - често лошото чувство се дължи, на това че са били игнорирани.
  • Мотивация. Най-добрите мениджъри винаги намират начин, как да мотивират своите хора да си вършат по-добре работата и да се гордеят с това. Разберете какво мотивира вашите служители и се възползвайте от обратната връзка за подобряване на техния принос.

 

 

7. Бъдете видими. Не се изолирайте от екипа. Понякога първоначалния обем от работа ще изглежда непреодолим и ще се наложи тенденция да се изолирате от персонала си - особено когато ви натоварят с попълване на документи и доклади. Абсолютно не трябва да създавате впечатление на ръководител, с когото не може да се контактува. Ако членовете на екипа ви не ви виждат, ще развият отношение на анархия. Тогава нещата ще вървят зле за вас. Дори и да управлявате дистанционно персонала си, трябва да се уверите, че те чувстват вашето присъствие. Ако управлявате няколко смени, уверете се, че посещавате всички смени редовно.

 

 

8. Съхраняване и боравене с документи. Вашият личен фокус на ефективността ще е насочен основно върху представянето на екипа ви, уверете се, че съхранявате всички писмени копия на проблеми, постижения, доклади. Това ще бъде особено важно, ако възникнат съществени въпроси за решаване. Тогава фокуса ще бъде, как вие и вашия екип се справяте с тези проблеми. 

 

 

9. Премии за постигнати резултати. Това не означава непременно, пари...въпреки, че е добър стимул, но не е първичен мотиватор за добро представяне на работното място. Признанието е много по-ефективен мотиватор. Ако имате нужната власт, това може да бъде допълнителен почивен ден или разрешена отпуска и т.н. Направете премиите нещо редовно, постижимо, но и заслужено. Когато давате награда, заявявайте я публично.

 

 

10. Научете се да бъдете треньор. Неизбежно ще идва момент, когато ще трябва да коригирате поведението на някого. Научете се да го правите правилно. Ако успеете, ще постигнете резултатите, които искате, ако не, нещата могат да свършат ужасно погрешно.  

 

 

Успех!

← Предишна статия Следваща статия →

Препоръчани статииRecommended Articles

Академия за Ръководители (Мениджъри) 2024 От: Diteramb Consult | Дата: 25 Септември 2023
Академия за Ръководители (Мениджъри) 2023 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022
Академия Финанси за нефинансисти - 2022 От: Diteramb Consult | Дата: 26 Август 2022